Belpop: New Beat

vod
do 29/08/2013 - 14:26 De nieuwe reeks Belpop op Canvas gaat maandag 2 september van start met het verhaal van de New Beat, van lokale discotheekmuziek tot internationale hype.

belpop new beat canvas documentaire muziek

Met 'Belpop' presenteert Canvas al voor het zesde jaar op rij portretten van iconen uit de Belgische popgeschiedenis: artiesten die een grote impact hebben (gehad) op de popgeschiedenis
in België en soms ook ver daarbuiten.

De nieuwe reeks start op 2 september met een aflevering over New Beat, de muziekgenre dat in het midden van de jaren tachtig in België ontstond en uitgroeide tot een internationale hype.

'Foute' muziek

In 1985 draait DJ Ronny - alias 'dikke Ronny' - van de Antwerpse discotheek Ancienne Belgique de plaat 'Flesh' van A Split Second op het verkeerde toerental. Een legendarische fout, want de dansvloer ontploft en een nieuwe muziekstijl ontstaat: de AB-sound.

Andere dj's volgen en gaan op zoek naar nummers die ze kunnen bewerken tot dat trage tempo met de zware bassen. De AB-sound groeit uit tot de New Beat. Het lokale radioprogramma 'Liaisons Dangereuses' verspreidt de alternatieve dansmuziek verder, maar wie de New Beat écht tot een undergroundsucces maken, dat zijn de grote dj's in megadancings als de Boccaccio in Destelbergen.

Ook de onafhankelijke platenlabels springen op de kar en scoren megahits met hijgnummers als 'Rock to the beat' van 101 en 'Move Your ass' van Erotic Dissidents. Telkens met zangeres Nikki Van Lierop - de queen van de New Beat - in de hoofdrol.

New Beat krijgt een internationale reputatie, want wat in België gebeurt heeft de muziekgeschiedenis veranderd.

Belpop toont videoclips, concertfragmenten en archiefbeelden uit vorige documentaires over het fenomeen New Beat. Voorts ook veel getuigenissen van vele betrokkenen: onder meer Ronny Harmsen (aka Fat Ronny of Dikke Ronny), Frie Verhelst (uitbaatster platenwinkel USA Import), Paul Ward en Sven Van Hees (de stem én de dj van radioprogramma 'Liaisons dangereuses'), Marc Grouls (dj Antwerpen Prestige en producer onder naam IN-D/The Two DJ's), Marc Ickx (A Split Second), Olivier Pieters, Maurice Engelen, Herman Gillis (Sherman), Jo Casters, Nikkie Van Lierop, Daniëlla Vermeiren (ex-danseres Tragic Error, Confetti's).

['Belpop: New Beat' - Canvas, maandag 2 september 2013, 20u40]

Na de documentaire over New Beat focust het zesde Belpop-seizoen ook nog op Jazz Bilzen (9/9), Daan (16/9), Wannes Van de Velde (23/9), Vaya Con Dios (30/9), Marc Moulin (7/10), Rocco Granata (14/10) en Ferre Grignard (21/10).