Postmoderne Middeleeuwen

ma 29/04/2013 - 10:37 Audio update: zo 12/05/2013 - 12:37 Auteur en zanger Elvis Peeters brengt Henric van Veldeke, de eerste bij naam gekende Nederlandstalige dichter, op het podium.

henric van veldeke middelnederland elvis peeters literair filmconcert

“We hebben een lange tocht voor de boeg. We kunnen het over de liefde hebben nu, maar dan schieten we niet op. Bij elke aarzeling blijven we staan, zoeken naar houvast, naar grond onder onze voeten. Op weg naar een gravin. Over meer informatie beschikken we niet. De weg slingert zich door een bos, langs een rivier, door de velden, door de seizoenen die we niet precies kennen. Hoe dan ook bewegen we ons door een stralende ochtend.” (Uit 'Henric' van Elvis Peeters)

Hen(d)ric van Veldeke(n) (°ongeveer 1150-1184) is de eerste schrijver in de volkstaal (Nederlands) van wie we de naam kennen. Hij werd geboren in het gehucht Veldeke, dat nu bij Hasselt hoort. Zijn werk wordt niettemin zowel tot de Nederlandse als de Duitse literatuur gerekend, omdat hij letterlijk een 'grensgeval' was.

Van Veldeke schreef 'Het Leven van Sint Servaas' en de 'Eneasroman', gebaseerd op de Aeneis van Vergilius. Dat is de eerste hoofse roman in het Nederlands. Van Veldeke dichtte ook zo'n dertig minneliederen bij elkaar.

Literair filmconcert

In Maastricht en in Hasselt staan standbeelden van Henric van Veldeke, maar Elvis Peeters vond het ook tijd voor een hedendaagse aanpak. Hij brengt hem na duizend jaar op het podium, en volgt hem op zijn pad van de middeleeuwen tot vandaag, een verhaal dat van het Maasland naar het Rijnland voert. "Een eigenzinnige voorstelling die het postmodernisme terug naar de middeleeuwen katapulteert, of omgekeerd".

Een literair filmconcert  van en met: Gerrit Valckenaers (compositie, elektronica/oude instrumenten), Stevie Wishart (compositie, elektronica/oude instrumenten), Agnes de Graaff (zang), Jan Weynants (beeld), Elvis Peeters (tekst, hertaling, stem), Nicole Van Bael (tekst, coach).

[Henric op 3 mei 2013 in KC nOna Mechelen, op 14 juni 2013 in OPEK Leuven, op 30 juni 2013 op de Dag van de Oude Muziek in Alden Biesen, op 19 september 2013 in CC Hasselt en op 24 april 2014 in CC De Werft in Geel]

Elvis Peeters heeft al verschillende romans op zijn naam. Zijn laatste, 'Dinsdag', staat op de shortlist van de Libris-lietartuurprijs, die op 6 mei wordt uitgereikt. Recent trad hij ook opnieuw - maar kortstondig- op met zijn punkgroep Aroma di Amore.

Elvis Peeters op Cobra.be