Gefeliciteerd, Philip Catherine

vod
vr 26/10/2012 - 15:25 Op 27 oktober was jazzgitarist Philip Catherine jarig: 'Young Django', zoals hij ooit werd genoemd, is 70 geworden. Hij is een van de groten van de jazz, een virtuoos met een unieke sound. Maar ook nog altijd: een bescheiden jongen met een gitaar.

philip catherine gitaar jazz muziek verjaardag 70

alles over

'Old Django'

Twee jazzlegendes eren een derde

Dit jaar vieren we honderd jaar Django Reinhardt. Twee Belgische jazzgrootheden, Toots Thielemans en Philip Catherine, vertellen over Django en over de jazzwereld. (2010)

Het was bassist Charles Mingus die Philip Catherine de bijnaam 'Young Django' gaf in de hoestekst bij de plaat 'Three or Four Shades of Blues' (1977). Niet toevallig, want de jonge Philip begon met gitaarspelen nadat hij de muziek van Django Reinhardt had ontdekt. De invloed van Django is heel zijn carrière hoorbaar gebleven, zelfs in de jaren zeventig toen hij zich bekeerde tot de jazzrock.

Tegenwoordig grapt Philip Catherine over die bijnaam: "Ze zouden me nu beter "Old Django" noemen want ik ben nu al veel ouder dan Django Reinhardt ooit is geworden".

Hij mag dan wel 70 worden, toch blijft hij nog altijd dat jongensachtige houden: een guitige gitarist, geboren in Londen en getogen in de jazz. Zijn moeder was een Britse, zijn vader een Belg, en zijn grootvader was een violist in het orkest van de Titanic.

 

Klank

Op zijn zeventiende maakte Philip Catherine een eerste opname. Hij speelde  'Nuages' van Django Reinhardt, met een echt trio, en hij slaagde er zelfs in om te improviseren op de melodie. Apetrots liet hij de opname horen aan een vriend van zijn moeder en die reageerde met: "Je hebt een hele mooie klank".

Voor de jonge Philip Catherine was dat commentaar als een koude douche. "Is dat alles wat hij kan zeggen?" Hij stond er toen niet bij stil dat die klank hem uniek maakte, toen al. Voor hem was dat allemaal vanzelfsprekend: "Over een bepaalde klank dacht ik niet na", vertelt hij in het Canvas-programma Goudvis aan Marc Van den Hoof, "ik dacht gewoon: zo klinkt een gitaar."

Maar het is juist dat wat Philip Catherine zo groot maakt: "Een unieke sound, die elke noot verandert in de mooist mogelijke gedroomde melodie." Dat zei jazzkenner Marc Van den Hoof in zijn laudatio toen Catherine vorig jaar door Klara en het Muziekcentrum Vlaanderen werd bekroond met de Klara Carrièreprijs.

 

Bekroning

Vleugeltjes voor Philip Catherine

In de zomer van 1990 krijgt Philip Catherine van het North Sea Jazz Festival in Den Haag de prestigieuze Bird Award. "Ik krijg er vleugeltjes van", zegt Philip Catherine in Kunstzaken.

In zijn lange carrière werd Philip Catherine overigens gelauwerd met talrijke prijzen. Zo kreeg hij in 1990 samen met Stan Getz de Bird Prize tijdens het North Sea Jazz Festival, en in 1998 mocht hij in Parijs een Django d'Or in ontvangst nemen voor Beste Europese Jazzmuzikant. In november 2002 ontving hij de eretitel Maestro Honoris Causa aan het Conservatorium van Antwerpen.

In 2003 werd hij gevraagd voor het jaarlijks concert in het Koninklijk Paleis te Brussel. Het was de eerste keer dat een jazzartiest voor dit evenement werd uitgenodigd.

Bovendien was Catherine in 2005 ook één van de kanshebbers voor de titel van De Grootste Belg, een televisieprogramma op Canvas. Die titel kreeg hij uiteindelijk niet, maar samen met Toots Thielemans en Jef Neve behoort Philip Catherine wellicht tot de bekendste Belgische jazzmuzikanten.

 

Guitars

Larry Coryell & Philip Catherine (2012)

Marc Van den Hoof geeft zijn impressies bij de concerten op Jazz Middelheim 2012. Van de Night of the Jazz Guitars rond Larry Coryell heeft hij vooral genoten van het duet van Coryell met Philip Catherine.

Philip Catherine deelde het podium met de allergrootste jazzspelers, van Jean-Luc Ponty en Stéphane Grappelli tot Chet Baker en Tom Harrell, van Niels-Henning Orsted-Pedersen tot Charles Mingus, of om iets dichter bij huis te blijven: van Jack Sels tot Bert Joris en Toots Thielemans.

In 2008, na een carrière van meer dan veertig jaar, verscheen zijn allereerste solo-album 'Guitars Two'. Solo maar wel met twee en soms zelfs drie gitaren dankzij de wonderen der techniek.  De cd-titel verwijst naar het album 'Guitars' uit 1975 waarop Catherine ook al met overdubs werkt en zichzelf begeleidt. Maar dat was geen solo-plaat. De producer van die 'Guitars' uit 1975 was Marc Moulin. En hij was ook van de partij bij de opname van 'Guitars Two'.

Op Jazz Middelheim 2012 was Philip Catherine te gast bij 'The Night Of The Jazz Guitars feat. Larry Coryell'. Halverwege het concert spelen Coryell en Catherine in duo en weer blijkt maar eens hoe Philip Catherine iedereen weet te betoveren met zijn briljante spel en zijn unieke klank. Zelfs Coryell luistert vol bewondering mee.

 

Côté Appartement

Philip Catherine solosessie

Op 27 oktober 2012 wordt jazzgitarist Philip Catherine 70 jaar. En hij trakteert ons op een exclusieve solosessie in zijn Brusselse appartement. Hij speelt zijn eigen compositie 'Letter from my mother', 'Why can't you behave' van Cole Porter en 'How insensitive' van Antonio Carlos Jobim.

Naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag brengt Philip Catherine een nieuwe cd uit: 'Côté Jardin', opgenomen met zijn kwartet met Nicola Andrioli (piano), Philippe Aerts (contrabas), en Antoine Pierre (drums) plus op enkele nummers de bijdrage van toetsenist Philippe Decock en, een première, dochter Isabelle Catherine (zang).

Om de release en zijn verjaardag te vieren geeft Philip Catherine de komende weken o.a. concerten in Bozar, De Warande en De Roma. Cobra.be ging hem een paar dagen voor zijn verjaardag vast feliciteren. Philip Catherine trakteerde onze reporters op koffie, koekjes en een hartverwarmende solosessie in de huiskamer van zijn appartement. Hij begeleidt zichzelf via een loopstation en speelt zijn eigen compositie 'Letter from my mother', 'Why can't you behave' van Cole Porter en 'How insensitive' van Antonio Carlos Jobim.

 

['Côté Jardin' - Philip Catherine. Challenge Records, 2012]
 

concerten:

  • Philip Catherine '70th Birthday Concert' - 6 november, Bozar, Brussel
  • Philip Catherine & Nicola Andrioli - 9 november, De Warande, Turnhout
  • Philip Catherine '70th Birthday Concert' - 13 december, De Roma, Antwerpen

 

meer over Philip Catherine