Gedeelde eerste prijs op Musica Antiquaconcours Brugge

vr 10/08/2012 - 09:04 De Canadees Mark Edwards en de Fransman Jean Rondeau behalen de gedeelde eerste prijs van de jury/de provincie West-Vlaanderen op de finale van de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua voor klavecimbel. De Russische Olga Pashchenko kreeg de tweede prijs toebedeeld.

muziek musica antiquaconcours brugge marc edwards olga pashchenko jean rondeau festival van vlaanderen brugge

De winnaars van de eerste prijs worden uitgenodigd om een recital te spelen op het MAfestival, in Bozar Brussel en in Museum Vleeshuis te Antwerpen.

EUBO, het European Union Baroque Orchestra, beloont daarnaast een veelbelovend Europees barokmuzikant met een extra prijs en een internationale tournee. Jean Rondeau sleept ook deze prijs in de wacht.

De Russische Olga Pashchenhko was publieksfavoriet en won de publieksprijs.

De kandidaten speelden Fantasia Chromatica van Jan Pieterszoon Sweelinck en Concerto in D (BWV 1054) van Johann Sebastian Bach. Ze werden daarbij begeleid door het ensemble X-travaganza!, onder leiding van Bart Naessens.

De jury was samengesteld uit solisten en pedagogen met een internationale reputatie: Johan Huys (voorzitter), Christine Schornsheim, Skip Sempé, Menno van Delft en Kenneth Weiss.

Een 35-tal kandidaten uit verschillende landen namen het in de wedstrijd tijdens de 49e editie van het MAfestival tegen elkaar op.

De drie finalisten Marc Edwards, Olga Pashchenko en Jean Rondeau speelden hun finale donderdagavond in het Concertgebouw van Brugge.
 

Internationale muziekwedstrijd Musica Antiqua

Sinds 1964 organiseert het Festival van Vlaanderen Brugge jaarlijks een gerenommeerde internationale muziekwedstrijd Musica Antiqua. De groten uit de oude muziekwereld maakten er hun debuut. Vroeger verliep die wedstrijden volgens een driejaarlijkse cyclus. Maar omdat Brugge niet over een adequaat orgel beschikt, viel die discipline weg. Een poging om dit jaar het orgel samen te voegen met de klavecimbelwedstrijd faalde, omdat er teveel afzeggingen waren.

De wedstrijd heeft een zeer hoog niveau en trekt de aandacht van muzikanten van uit de hele wereld. Een eerste prijs in Brugge staat in het curriculum vitae van een muzikant op de eerste plaats. Je kan zelf het niveau van de winnares van de wedstrijd de traversospeelster Anne Freytag vorig jaar meemaken tijdens een concert vrijdagmiddag in het Concertgebouw.

 

Marc Edwards

Marc Edwards werd geboren in Toronto in 1986. Hij studeerde aan de Eastman School of Music in Rochester, NY, waar hij summa cum laude afstudeerde als Bachelor of Music na orgelstudies met David Higgs en klavecimbelstudies met William Porter. Na het ontvangen van een beurs van de Social Sciences and Humanities Research Council of Canada, voltooide hij zijn orgel- en improvisatiestudies bij William Porter en zijn opleiding klavecimbel bij Hank Knox.
Mark Edwards won reeds diverse prijzen in wedstrijden als de Arp Schnitger Organ Competition (2010), het Concours d'orgue de Québec (2011) en de Jurow Harpsichord Competition (2012). Hij volgde masterclasses bij onder andere Ton Koopman, Pierre Hantaï, Skip Sempé, Kenneth Weiss, Harald Vogel en Jacques van Oortmerssen.
Momenteel studeert Mark dankzij een beurs van de DAAD aan de Hochschule für Musik in Freiburg, Duitsland, onder Robert Hill.

Jean Rondeau


De Fransman Jean Rondeau werd geboren op 23 april 1991. Van kindsbeen af was hij leerling bij Blandine Verlet. Hij studeerde piano, klavecimbel en continuo aan zowel het Conservatoire Supérieur de Paris (CNSMDP) als aan de Guildhall School of Music and Drama Londen, bij onder meer Christophe Rousset, Olivier Baumont, Blandine Rannou, Kenneth Weiss en Carole Cerasi. In 2010 behaalde hij bovendien een bachelordiploma in de musicologie aan de Sorbonne te Parijs.
Jean Rondeau speelde reeds concerten met Les Ambassadeurs (onder leiding van Alexis Kossenko), L’Olimpiade, Note Forget, Opalescences en L’Enharmonique en trad reeds op in onder meer Frankrijk, Groot-Brittannië, Litouwen, Bulgarije, Italië en Oostenrijk.
In 2010 haalde hij ook al de halve finale op de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua in Brugge.

Olga Pashchenko

Olga Pashchenko werd in 1986 geboren in Moskou. In 2010 studeerde ze cum laude af aan twee afdelingen van de Moscow State Tchaikovsky Conservatory: het Department of Historical and Modern Art Performance waar ze studeerde bij professor Alexei Lubimov (piano) en Olga Martynova (klavecimbel en pianoforte), en aan het Organ Department bij Alexei Shmitov.

In 2010 startte Olga Pashchenko met doctoraatsstudies aan het Moscow Tchaikovsky Conservatory, onder toezicht van professor Alexei Lubimov. In 2011 begon ze aan de masteropleidingen pianoforte en klavecimbel aan het Conservatorium Amsterdam, bij Richard Egarr.
Olga Pashchenko volgde masterclasses bij Bart van Oort, Bob van Asperen, Trevor Pinnock, Malcolm Bilson, Davitt Moroney, Andreas Staier, Christine Schornsheim, Ludger Lohmann, Christopher Stembridge en anderen. Zij treedt regelmatig op als klaveciniste, pianiste, organiste en pianofortespeelster in verschillende concertzalen in Moskou en andere Russische steden, Wit-Rusland, Italië, Oostenrijk, België, Frankrijk en Duitsland.

Zij viel reeds in de prijzen bij onder meer de First International Hans von Bulow Piano Competition (2012), de First International Fortepiano Competition Schloss Kremsegg (2011) en de Internationale wedstrijd Musica Antiqua in Brugge (2010).