Jagwa Music - Bongo Hotheads

vr 25/05/2012 - 18:43 *** Uit de buitenwijken van Dar Es Salaam komt de stomende afropunk of Mchiriku van Jagwa Music: hypnotiserende drums, opgefokte Casio's en een hitsige MC.

muziek world jagwa music tanzania dar es salaam mchiriku afropunk bongo hotheads crammed album

In de arme buitenwijken van thuisstad Dar Es Salaam (Tanzania) loopt het storm voor de lokale band Jagwa Music. Dit is hún muziek, Mchiriku, met de taal van de straat, hypnotiserende ritmes en instrumenten die MacGyver-gewijs vervormd werden. De band bestaat al twintig jaar, wisselde al enkele keren van bezetting, maar klinkt zo jong als een wild-om-zich-heen-schoppend veulen.
Jagwa Music, dat zijn snelle polyritmische drums, opgefokte vintage Casio synthesizers (herdoopt tot “kindanda”, wat zoveel betekent als ‘doos waar muziek uit komt’), een zanger/MC die teksten spuwt over het leven op de straat en twee opzwepende dansers. De rol van de Casio’s blijft muzikaal beperkt tot hun typische retro-klank en repetitieve baslijnen, een beetje zoals de distortion-duimpiano’s bij Konono n°1. Die vergelijking komt niet uit de lucht gegrepen. Net zoals bij Konono n°1, verschijnt de muziek van Jagwa Music op het label Crammed en zit niemand minder dan Vincent Kenis aan de knoppen. Kenis slaagt er keer op keer groepen met een ongehoord geluid naar voren te schuiven, muziek die zich beweegt tussen traditie, trance en electronica (denk aan Congotronics of The Karindula Sessions), en dat is hier niet anders.
 

De populariteit van deze straatmuziek, de stevige beat en hitsige MC’s doen ook wel denken aan het Angolese Kuduro, een stijl die bij ons vooral populair is geworden dankzij de Portugezen van Buraka Som Sistema. Het verschil bij Jagwa Music wordt gemaakt door MC Jackie Kazimoto en zijn teksten over leven en overleven op straat, gevaren van aids, drugs en alcohol, werkloosheid en ontrouw. Het is niet verwonderlijk dat de Mchiriku van Jagwa Music ook wel ‘Afropunk’ wordt genoemd:

‘They call us masters of chaos
They call us masters of stirring things up
When we meet on stage
We make sure that the fire is on.’
(‘Jagwa Watoto Wa Mjini’ – ‘Jagwa, Children Of The Town’)
 

Jagwa Music - Live in the Streets of Dar

Ondanks hun populariteit komen de Jagwa-muzikanten vooral rond met klusjes voor de lokale bustaxi’s van Dar Es Salaam, waarmee ze net genoeg verdienen om die dag wat eten te kopen. Repeteren doen ze in de achtertuin van het restaurant van hun leider Jolijo. De plaat werd daar live opgenomen voor een publiek van familie, vrienden en buren. ‘Bongo Hotheads’ is geen plaat geworden om vanuit je luie zetel te beluisteren. Anders kunnen de repetitieve Casio-klanken en ritmes na een tijdje op de zenuwen gaan werken. Maar eens er beweging in zit, blijken diezelfde klanken wonderwel te werken.
Intussen zet Jagwa Music ook buiten Tanzania de feestjes in vuur en vlam. Hun optreden op het festival van Roskilde vorig jaar wisten ze te rekken tot vier uur ’s nachts. Dit jaar toeren ze in mei en juni door Europa. De plaat dient wat dat betreft vooral als voorproefje van wat wel eens een vurig trance-feest zou kunnen worden.

 

[Jagwa Music, op 2 november in de 4AD, Diksmuide]


 

Lot Vandekeybus

 ['Bongo Hotheads', Jagwa Music. Crammed, 2012]