"Eerst zei hij nog 'u', maar nu zegt hij 'nu'"

beluister de Kleur in E Mineur hierboven muziek
za 12/05/2012 - 14:02 Muzikant vindt inspiratie in kunstwerk. Ziedaar het idee van 'Kleur in E mineur' van Radio 1. Vandaag: The Boerenzonen op Speed en de 'Argentijnse Tango' van Hugo Pratt.

The Boerenzonen op Speed braken in 1996 door met het triphoptractorpunknummer (sic) 'Vliegtuig'. Het koppelde een tekst in een smeuïg dialect en parlando gebracht aan lome beats. Naar eigen zeggen was het een uit de hand gelopen grap die echter heel wat succes kende in Vlaanderen.

In 1999 werd het stil rond de band na enkele singles en een plaat. Tegenwoordig zijn ze druk aan het schrijven aan nieuw materiaal, wat later dit jaar in een nieuw album moet resulteren. Misschien krijgt  'Zie hoe hij' daarop ook wel een plaatsje. Dit nummer werd speciaal voor Kleur in E-mineur geschreven.

Triphoptractorpunk Tango

De inspiratie voor het nummer komt dan weer van het werk 'Argentijnse Tango' van Hugo Pratt (1927-1995). De Italiaanse striptekenaar is vooral bekend van de reeks 'Corto Maltese', waarin hij zeer fantasierijke verhalen vermengt met historische feiten, waarvoor hij grondige research verrichtte.

Pratt verbleef verschillende jaren in Zuid-Amerika, met name in Argentinië. Daar deed hij de voorliefde voor de 'Argentijnse Tango' op. Deze reeks prenten zijn gebaseerd op een strip uit zijn reeks 'Corto Maltese', maar staan los van zijn echte verhalende stripwerk.

Zanger/gitarist Erik Lesire van The Boerenzonen op Speed werkte in een vorig leven nog als striprecensent voor de VRT. Bovendien raakte hij zelf ook verslingerd aan de Zuid-Amerikaanse dans. De 'Argentijnse Tango' is dan ook een uitgelezen werk om om te zetten in muziek.

Zie Hoe Hij

Een man, alleen, overschouwt de volle zaal
Hij is goed gekleed, beheerst, maar niet klaar, niet helemaal
Moeilijk, is het wel, denkt hij, maar ik neem de horde
Want zonder moeite is het leven niet waard om geleefd te worden

Zie hoe hij
Zonder woorden
Zoals zij
Zo dichtbij

Zij danst, met iemand anders, gracieus en verfijnd
Rood is haar kleed zijn haar lippen, ‘t is een rijm
Niet dat dat het voor hem doet: het is haar oogopslag
Precies op tijd, hij is nu is zeker, en hij lacht

Zie hoe hij
Zonder woorden
Zoals zij
Zo dichtbij

Zo dichtbij, hun hoofden, het is onruw
Eerst zei hij nog “u”, maar nu zegt hij “nu”

tekst Erik Lesire


Beluister de andere afleveringen van 'Kleur in E-mineur':