"Ben je op je gemak, Gaston?"

za 05/05/2012 - 12:53 Muzikant vindt inspiratie in kunstwerk. Ziedaar het idee van 'Kleur in E mineur' van Radio 1. Vandaag: Marcel Vanthilt en 'Gaston en zijn zuster' van Gustave Van de Woestijne.

Kleur in E Mineur marcel van thilt gustave van de woestijne kleur in e-mineur radio 1 allez-allez

Beluister het lied én de uitleg hier

Radio 1 vroeg aan twaalf Vlaamse muzikanten om zich te laten inspireren door een kunstwerk en er meteen ook een nummer over te schrijven. Samen vormen de liedjes de tweede reeks van Kleur in E-mineur van het radioprogramma Allez Allez.

 

Marcel Vanthilt hoeft bijna niet meer voorgesteld. Hij is 54, muzikant, tv-presentator en alomtegenwoordig mediafiguur. In 1981 raakte hij bekend met de groep Arbeid Adelt! en nummers als 'Lekker westers' en 'Stroom'.

 

Op TV presenteerde hij onder meer Tien voor Taal en zomerse praatshows als Villa Vanthilt. Hij was ook een vaste gast in De Laatste Show en een berucht jurylid in de preselecties voor het Eurovisiesongfestival.

Gaston en zijn zuster: "het klopt niet"

Marcel Vanthilt kiest voor 'Gaston en zijn zuster' van Gustave van de Woestijne. Vanthilt is geen kunstkenner, maar wel een groot liefhebber die graag in musea verdwaalt. De jaren twintig van de vorige eeuw waren razend interessant in de kunsten, volgens Vanthilt. 

Het doek van Van de Woestijne leerde Vanthilt kennen in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. "Het klopt niet", zegt hij. "De tuin is te klein, de kleuren te heftig, Gaston en zijn zuster kijken zo dood als een pier". Hoewel de zus iets uitstraalt van: "ik wil iets anders". En daarover gaat het lied dat Marcel Vanthilt schreef, in ware elektronische Arbeid Adelt!-stijl. 

 

Gustave van de Woestijne werd in Gent geboren en maakte deel uit van de Latemse school. In zijn werk werd hij eerst beïnvloed door de prerafaëlieten, later evolueerde hij naar een realistisch expressionisme. Van de Woestijne gaf ook les, ondermeer in Mechelen, Antwerpen en Brussel. Voor het bankiersechtpaar David en Alice van Buuren in Ukkel schilderde hij veel werken. Die collectie is nog altijd te bekijken in het Museum van Buuren. Het is de grootste verzameling Van de Woestijnes.

'Gaston en zijn zuster'

Ben je op je gemak, Gaston?
Ben je 'n beetje blij?
Zit je hier goed, Gaston?
Zo vlak bij mij

Weet jij wel hoe lang?
Weet jij al hoe lang?

Ruik je de grond, Gaston?
Voel je de drang?
Van het beest, de mens, Gaston
Hoe men verlangt?

Heb je al gestreeld?
Met die handen van een man?
Heb je al gestreeld?
Als 'n echte man?

Zou je willen? Zou je willen?
Zou je kunnen? Zou je kunnen?
Zou je willen, Gaston?

Wil je nooit 's weg?
En blijf je liever hier?
Tussen de hagen en het heg
Gevangen als 'n dier

Weet jij wel hoe lang?
Weet jij al hoe lang?

Is je hart al kwijt, Gaston?
Is het daarom dat je zwijgt?

Zou je willen? Zou je willen?
Zou je kunnen? Zou je kunnen?

Want weet je: al die tijd, het had gekund Gaston
Weet je al die tijd, het kon

(tekst Marcel Vanthilt, Jo Hermans & Wietse Meys)


Beluister de andere afleveringen van 'Kleur in E-mineur':