Idealisme en fatalisme

muziek ©Sabam
za 21/04/2012 - 12:59 In 'Kleur in E-mineur' op Radio1 laten muzikanten zich inspireren door kunst. Lady Angelina zingt over 'Deux Femmes Courant Sur La Plage' van Pablo Picasso.

Kleur in E Mineur muziek lady angelina trijn janssens deux femmes courant sur la plage pablo picasso radio 1 kleur in e-mineur

Meer 'Kleur in E-Mineur'

Van Lady Angelina zou men eerder verwachten dat ze een werk van Frida Kahlo kiest, maar dat doet ze niet. Ze kiest verrassend voor Pablo Picasso. 'Deux Femmes Courant Sur La Plage' van Pablo Picasso heeft een speciale betekenis voor Lady Angelina. Ze verbindt het aan een boek dat op haar nachtkastje ligt, 'De ontembare vrouw', een boek om bij te houden, een boek met sprookjes en verhalen en dit schilderij staat op de cover.

"De twee vrouwen in het schilderij rennen, ze zijn twee tegengestelde elementen van een karakter, de ene vrouw trekt de ander voort. Op een bepaalde manier heb ik ook die twee tegengestelden in mij." verklaart Lady Angelina haar keuze. "De een is heel kinderlijk, ze gelooft in het aards paradijs, ze is heel positief en de ander wil hier eigenlijk niet zijn, die wil niet leven, ze kan al die miserie niet aan: idealisme tegenover fatalisme. Ik ben hierdoor wel geïnspireerd: mijn laatste cd gaat ook over die gevoelens en ik heb het in dit nummer nog verder uitgewerkt."

Het gaat  ook over de vrouw en haar lichaam. We zien twee volslanke vrouwen die rennen. "Vrouwen in deze maatschappij moeten té perfect zijn. Als ze niet perfect zijn, vindt men ze lelijk. Er zijn veel eisen waaraan we moeten beantwoorden en veel vrouwen hebben daar last van. De vrouwen op het schilderij genieten zo van hun lijf, dat gaat alle kanten op dat lijf en dat mag ook."

De Zee

Kleur in E-Mineur // Lady Angelina - 'De Zee'

Het was de bedoeling een uptempo-nummer te schrijven, maar mensen voelen ook een dreiging in het nummer. Haar dochter van negen vond het een heel griezelig liedje.

"Het was een andere opdracht dan een cd maken, hoewel ik altijd vanuit beelden schrijf. Ik schilder zelf ook soms, ik schilder zoals ik mijn nummers schrijf: ik vertrek vanuit beelden die ik opsla uit dromen en die werk ik dan verder uit. Ik schilder op dingen die ik op straat vind: oude stukken hout, dingen die al een ziel hebben."
 

Wie is Pablo Picasso?

Pablo Picasso is een van de beroemdste Spaanse kunstenaars. Zijn bekendste werk is 'Guernica', een illustratie van een Duits bombardement op het Baskische stadje Guernica tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Picasso, die 91 werd, heeft heel veel kunstwerken gemaakt in verschillende stijlen: surrealisme, kubisme, abstract.
Hij maakte veel schilderijen met de vrouw als thema. Zijn geliefden gebruikte hij vaak als model.