"Na twee minuten was het refreintje er"

Voor de Radio 1-reeks 'Kleur in E mineur' laat Wannes Cappelle zich inspireren door 'De Herfst Van Mijn Jeugd' van Stijn Dierickx. Cappelle vertelt hier het hoe en waarom. muziek
wo 18/04/2012 - 13:51 Elke week laat een Nederlandstalige artiest zich voor het programma 'Allez Allez' (Radio 1) inspireren door een schilderij. Deze week is dat Wannes Cappelle over 'De Herfst Van Mijn Jeugd' van Stijn Dierickx.

Kleur in E Mineur

Meer Kleur in E Mineur

Kunst op de radio

Radio 1 vroeg aan twaalf Vlaamse muzikanten om zich te laten inspireren door een kunstwerk en dan aan het schrijven te gaan. Een artistieke kruisbestuiving die twaalf pareltjes van nummers oplevert, gloednieuw en allemaal in het Nederlands. Deze tweede reeks van 'Kleur in E-mineur' is vanaf 31 maart elke zaterdag te horen in 'Allez Allez'.

De eerste reeks van 'Kleur in E-mineur' liep in het lente van 2011 op Radio 1 en werd afgesloten met een speciale live-show. Alle filmpjes, foto's en liedjesteksten van die eerste reeks zijn nog steeds te vinden in het virtuele Kleur in E-mineurmuseum.

Wannes Cappelle - 'Verdraag mie'

Het gaat goed met Het Zesde Metaal, de groep van Wannes Cappelle. Met zijn tweede plaat ‘Ploegsteert’ bereikt de zanger-liedjesschrijver steeds een groter publiek. Het album volgt zo’n vier jaar na debuut ‘Akattemets’, indertijd door Focus Knack omschreven als “meest onderschatte plaat van 2008”. Intussen is de bezetting veranderd, de liedjes gerijpt en speelt Cappelle met zijn Zesde Metaal zowat overal.

Kleur in E-mineur // Het Zesde metaal - 'Verdraag mie'

De zanger koos voor het werk van Stijn Dierickx als een soort van vriendschappelijke kruisbestuiving of uitwisseling. Dierickx schilderde de hoes voor 'Ploegsteert' en nu vond Cappelle het wel het moment om ook eens muziek te verzinnen bij zijn beelden. Een beetje de omgekeerde wereld. Maar het zou een makkie zijn. “Op het moment dat ik mijn gitaar vastpakte en voor het schilderij ging zitten, kwam er meteen iets”. Al is tekst toch nog altijd beperkend. Laat ons zeggen dat 'Verdraag mie' een weergave is van één moment: wat Wannes Cappelle toen op dat moment voelde bij het schilderij van Dierickx.