Ivry Gitlis: een vurige negentiger

vod
do 12/04/2012 - 16:04 De fine fleur uit de klassieke muziekwereld verdringt zich op het podium van Bozar om hulde te brengen aan de legendarische violist Ivry Gitlis.

muziek klassieke muziek ivry gitlis israel viool violist jacques thibaud george enescu brussel bozar happy birthday ivry kurt van eeghem interview

De Israëlische violist Ivry Gitlis wordt negentig en dat vonden zijn vrienden Martha Argerich, Maxim Vengerov, Steven Isserlis, Janine Jansen, Mischa Maisky, Khatia Buniatishvili (het kan gewoon niet op!) een prima moment om deze legendarische violist eer te betonen. Ze halen herinneringen op aan de maestro en spelen hem een serenade.

Het programma blijft een verrassing. Maar er zal ook muziek van Gitlis zelf tussen zitten.

Bij wijze van introductie had Kurt van Eeghem een gesprek met de nog immer kwieke, nog strijdvaardige bijna negentigjarige maestro. Die nog geen grein van zijn zin voor humor verloren heeft.

Wie is Ivry Gitlis?

Ivry Gitlis wordt geboren in Haifa (Israël). Op zijn vijfde krijgt hij zijn eerste viool, en op zijn zevende geeft hij zijn eerste concert, in zijn school. De violist Bronislaw Huberman hoort hem aan het werk als negenjarige knaap, een ontmoeting die beslissend zal zijn voor zijn verdere toekomst. Huberman organiseert namelijk een geldinzameling om ervoor te zorgen dat de jongen kan voortstuderen in Europa.

Op tienjarige leeftijd trekt Ivry Gitlis samen met zijn moeder naar Parijs, waar hij aan het Hoger Nationaal Muziekconservatorium zal studeren. Twee jaar later behaalt hij er de eerste prijs, waarna hij zich verder vervolmaakt bij Georges Enescu, Jacques Thibaud en Carl Flesch. Zijn memorabele deelname aan de Jacques Thibaud-wedstrijd in 1951 betekent de echte start van zijn internationale carrière. In 1955 debuteert hij in de Verenigde Staten. Zijn wereldtournees worden steeds talrijker en hij treedt op met de meest prestigieuze orkesten. Van de Herald Tribune krijgt Ivry Gitlis de prijs “Best Record of the Year” voor zijn opname van het tweede vioolconcert en de sonate voor viool solo van Bartok.

Ivry Gitlis koestert een passie voor alle muziekgenres. Zo is hij de stichter en bezieler van verschillende muziekfestivals, waaronder die van Vence, Saint André de Cubzac, Alfortville en Bonifacio. Op die manier geeft hij al jarenlang vorm aan wat voor hem de essentie van het leven zelf is: een muzikale ontmoeting tussen vertolkers en publiek.

Rock and Roll

In 1968 speelden de Rolling Stones en John Lennon de Rock and Roll Circus, een programma  dat de BBC opnam, maar nooit uitzond. Deden mee: Taj Mahal, the Who, Jethro Tull, Eric Clapton. Het werd het laatste publieke optreden van Brian Jones.

Ook een misschien opmerkelijke gast was de klassieke violist Ivry Gitlis.Gitlis stond met zijn viool tussen het akoestisch geweld van elektrische gitaren en bassen. Hij hield stand. Tot Yoko Ono zich in het muzikale debat mengde. "Whole lotta Yoko".

['Happy Birthday Ivry! Surprise programme' - Paleis voor Schone Kunsten - maandag 16 april om 20u]