"Joseph Beuys, wie zijt gij?"

muziek © Sabam
za 31/03/2012 - 16:00 Radio 1 is gestart met een nieuwe reeks 'Kleur in E-mineur', muziek geïnspireerd door kunst. De aftrap werd gegeven door Meuris met een lied over 'Das Rudel' van Joseph Beuys.

Kleur in E Mineur meuris stijn meuris das rudel joseph beuys kleur in e-mineur beeldende kunst muziek pop radio 1

Kunst op de radio

Radio 1 vroeg aan twaalf Vlaamse muzikanten om zich te laten inspireren door een kunstwerk en dan aan het schrijven te gaan. Een artistieke kruisbestuiving die twaalf pareltjes van nummers oplevert, gloednieuw en allemaal in het Nederlands. Deze tweede reeks van 'Kleur in E-mineur' is vanaf 31 maart elke zaterdag te horen in 'Allez Allez'.

De eerste reeks van 'Kleur in E-mineur' liep in het lente van 2011 op Radio 1 en werd afgesloten met een speciale live-show. Alle filmpjes, foto's en liedjesteksten van die eerste reeks zijn nog steeds te vinden in het virtuele Kleur in E-mineurmuseum.

 

Meuris - 'Das Rudel'

Meuris - Das rudel // sessie Kleur in E Mineur Radio 1

Stijn Meuris kiest heel bewust niet voor een schilderij om op muziek te zetten. Zijn voorkeur gaat uit naar 'Das Rudel', een installatie van Joseph Beuys uit 1969. "Het werk spreekt enorm tot de verbeelding," vertelt Stijn Meuris aan Elke Vandersypen op Radio 1. "We hebben ons in eerste instantie gebaseerd op de ondertitel van het werk, die swingt al op zich. Daar zit al een ritme in. Gaandeweg ontstond een vreemd en toch wel sexy nummer dat we best wel als single zouden willen uitbrengen. En dat is bij ons zeer uitzonderlijk."

Als muzikant heeft Stijn Meuris al vaker zijn interesse en liefde voor beeldende kunst laten blijken. Denk aan nummers als 'Wat is kunst' en vooral 'Panamarenko'. Maar een nummer maken bij een bestaand kunstwerk, dat was wel een nieuwe en aangename ervaring voor hem. "Ik heb geprobeerd in de tekst het werk te beschrijven, maar ook hoe ik Joseph Beuys zie. Ik spreek hem aan, Joseph Beuys wie zijt gij, daar komt het eigenlijk op neer."

 

Wie is Joseph Beuys?

© Lothar Wolleh

De Duitse kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986) geldt als een sleutelfiguur van de hedendaagse kunst. Hij is een van de belangrijkste en invloedrijkste kunstenaars uit de 20e eeuw. Zijn werk is bijzonder veelzijdig en bestaat onder meer uit tekeningen, aquarellen, olieverfschilderijen, collages, objecten en installaties. Hij wordt geassocieerd met de Fluxus-beweging en de performancekunst. Zijn werk wordt conceptuele kunst genoemd omdat voor Beuys vaak het idee en de filosofie achter het kunstwerk belangrijker zijn dan het effectieve werken met verschillende materialen.

“Kunst,” zegt Beuys, “is een onderdeel van de menselijke produktiviteit” en voor zijn mentale ontplooiing kan de mens niet buiten het gebruik van kunst. Vandaar zijn ophefmakend citaat: “Jeder ist ein Künstler”.