Afscheid van Urban Trad

vod
ma 06/02/2012 - 09:01 Urban Trad heeft in een bomvolle Ancienne Belgique afscheid genomen van zijn publiek. De band werd in 2003 tweede op het Songfestival met Sanomi en had tien jaar lang succes met eigentijdse folk.

muziek folk urban trad Yves barbieux veronica codesal soetkin collier sophie cavez philip masure muichel morvan sirk naessens marie sophie talbot cedric waterschoot afscheid afscheidsconcert ancienne belgique ab brussel

Soetkin Collier en Veronica Codesal waren tien jaar lang de stemmen van 'Urban Trad'.  Zij blijven als duo optreden, Soetkin gaat ook solo en Veronica zingt ook bij Ialma, een groep die Galicische muziek brengt.

Urban Trad wordt tweede

Turkije wint voor de eerste keer het eurovisiesongfestival. Urban trad uit België wordt tweede. Oprichter en bezieler van de groep Yves Barbieux is dik tevreden met die tweede plaats. "Je kan volop genieten en je krijgt niet al die hele pers over je heen."

Beiden vinden het jammer dat de groep ermee stopt , want het publiek reageert nog altijd heel enthousiast. Yves Barbieux, oprichter en bezieler van Urban Trad, wil meer tijd voor iets anders. "Ik ben er zeker van dat we nog samen zullen spelen in andere projecten, want we zijn allemaal muzikanten. Het leven stopt niet bij het einde van Urban Trad."

Urban Trad begon als studioproject, maar een eenmalig optreden had zoveel succes dat de groep uitgroeide tot een alom geprezen live-act. In 2003 werd de groep tweede op het Songfestival met 'Sanomi', een folksong in een fantasietaal. 'Sanomi' is ook het bekendste nummer van de groep. Het songfestival betekende voor Urban Trad de stap naar de grote podia en de internationale festivals.

Urban Trad zingt 'Sanomi'

Op Nekka Nacht brengt Urban Trad hun bekendste nummer: Sanomi. Hiermee werden ze tweede op het eurovisiesongfestival.

Maar na tien jaar en vier albums zet Urban Trad er dus een punt achter.

'One o Four' is de titel van hun eerste album. Na het voltooien van het album 'Kerua' in 2003, waarop het succesnummer 'Sanomi' staat, verlaat Didier Laloy de band. Hij wordt vervangen door de jonge accordeoniste Sophie Cavez. Van 'Kerua' worden 35.000 exemplaren verkocht. Een jaar later, in september 2004, verschijnt hun nieuwe album 'Elem'. Eind maart 2007 brengt de folkgroep na bijna drie jaar een nieuw album uit, dat 'Erbalunga' gedoopt wordt naar de naam van een dorp in Noord-Corsica.