Braziliaanse nachten in deSingel

yt
wo 02/11/2011 - 10:18 deSingel biedt dit weekend een tweedaagse met muziek, literatuur, film, performance en meer. Zoals De Nachten van weleer maar dan helemaal Braziliaans gekleurd. Vamos Brasil!

Europalia Brasil festival brazilie muziek literatuur performance film poezie desingel

In het kader van Europalia Brasil bundelt kunstcampus deSingel in Antwerpen zijn focus in een multidisciplinaire tweedaagse die doet denken aan De Nachten. Dat populaire festival met muziek, literatuur en meer is helaas opgedoekt maar de Braziliaanse nachten die op stapel staan, beloven in ieder geval een meer dan waardig alternatief.

 

Woord...

Zo kunt u gaan luisteren naar "gesproken columns" van mensen met een hart voor Brazilië: schrijvers Robert Vuijsje en Oscar Van den Boogaard en journalisten Filip Joos en Annelies Beck vertellen over 'hun" Brazilië.

Maar er zijn uiteraard ook veel Braziliaanse kunstenaars die hun ding komen doen in deSingel: bijvoorbeeld performance artieste Luanda Casella, striptekenaar Lourenço Mutarelli, schrijver Zuca Sardana of performer Ricardo Domeneck, zowat de Braziliaanse versie van Blixa Bargeld.

Interessant wordt ook de performance van Arnaldo Antunes, een dichter, muzikant, schrijver, tekenaar en theatermaker uit São Paulo. Hij heeft nog met Tom Zé samengewerkt en in een ver verleden speelde hij in de in Brazilië immens populaire rockband Titãs. Hier werd hij een beetje bekend door zijn werk met Carlinhos Brown en Marisa Monte in het trio Tribalistas. Hij heeft een prachtige diepe stem waarmee hij zijn scherpe teksten declameert en zingt.

 

... en muziek

Muziek zorgt voor het voornaamste hoofdstuk in het programma van Vamos Brasil. Met concerten maar ook met een performance van Paula Glenadel. Zij is dichteres, professor, vertaalster, en kenner van de Braziliaanse poëzie. Ze brengt teksten op muziek van haar grote inspirator Chico Science, de man die aan de grondslag ligt van de zogenaamde mangue beat uit Recife in het Noordoosten van Brazilië. Samen met zijn groep Nação Zumbi was hij aan het begin van de jaren negentig een van de eersten om in de traditie van tropicália traditionele muziek te mengen met internationale geluiden. Hij verongelukte in 1997 maar inspireerde een hele generatie muzikanten uit heel Brazilië.

De artiesten van die mangue beat generatie worden wel eens de kinderen van de Tropicalistas genoemd. Aan het eind van de jaren zestig rebelleerden muzikanten als Gal Costa, Caetano Veloso, Gilberto Gil, Os Mutantes en Tom Zé tegen het regime en gaven de Braziliaanse popmuziek een stroomstoot door de traditionele ritmes en folklore te mengen met nieuwe geluiden uit de rest van de wereld. Meer over die invloedrijke periode in de Braziliaanse muziekgeschiedenis ziet u in de film 'Astronauta Libertado', een portret van Tom Zé door de Spaanse cineast Igor Iglésias.

Tom Zé & Band in Vooruit

'Fliperama' / 'Todos os olhos' - Tom Zé & Band - Brazilian Underground - Vooruit, Gent.

Tom Zé zelf is ook te gast op Vamos Brasil. Hij is 75 jaar maar op het podium blijft hij een jeugdige spring-in-het-veld die samen met band grasduint door zijn enorme repertoire.

Vorige week was hij al te gast in de Vooruit in Gent. Meer over dat concert leest u hier. En hiernaast ziet u twee fragmenten uit dat concert.

 

 

Tom Zé

De Braziliaanse Tom Zé zelf is te gast op Vamos Brasil. Hij is 75 jaar maar op het podium blijft hij een jeugdige spring-in-het-veld die samen met band grasduint door zijn enorme repertoire. Annelies Beck ontmoet de artiest in Vooruit in Gent.

Annelies Beck ontmoette Tom Zé net voor zijn concert in Gent.
"Ik ben geen genie, ik ben een Japanner. Ik ben een vreemdeling in Brazilië". Hiernaast kunt u het interview met deze eigenzinnige artiest bekijken.

Encontros

DAAU & Fernando Sardo's GEM

Die Anarchistische Abendunterhaltung & Fernando Sardo's Grupo Experimental de Música - Brazilian Underground - Vooruit, Gent.

Vooruit had vorige week ook al de avant-première van de samenwerking tussen Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU) en Fernando Sardo's Grupo Experimental de Música (GEM). De combinatie van de alternatieve klassieke muziek van DAAU en de traditionele geluiden van GEM leverde in Gent alvast een sprookjesachtig huwelijk op. Bekijk hiernaast een stuk uit dat concert.

Deze week hebben de Belgen en Brazilianen in deSingel nog verder gesleuteld aan hun samenwerking. In het filmpje hieronder vertellen klarinettist Han Stubbe en bassist Hannes d’Hoine over de toch niet zo voor de hand liggende samenwerking.

Bovenop de samenwerking van DAAU en Fernando Sardo's GEM, presenteert deSingel nog enkele andere ontmoetingen. Mauro Pawlowski en Rodrigo Fuentealba (Motek, Novastar) werken samen met Cidadão Instigado van gitarist Fernando Catatau. Het resultaat noemt Mauro zelf "groove based ketelmuziek". Ze hadden al een show klaargestoomd voor Pukkelpop dit jaar, maar door de stormramp is dat concert niet kunnen doorgaan. Nu krijgt deze Belgisch-Braziliaanse "clash" een herkansing. Kijk hieronder naar een voorproefje.

Wat het duo David Bovée (Think of One, S.W.A.N.) en Chico Correa zal brengen is nog een verrassing, maar verwacht zeker een flinke dosis grooves en beats.

 

Ontdekkingen

Vamos Brasil in deSingel biedt ook een kans om een coming star van de Braziliaanse popmuziek te ontdekken. Lucas Santtana heeft in Brazilië al een reputatie als songsmid voor andere artiesten, hij heeft zelf ook al een drietal cd's uitgebracht, maar zijn laatste album 'Sem Nostalgia' is nu ook in Europa verkrijgbaar en scoort heel hoog in de World Music Charts Europe.

Lucas Santtana is een neef van Tom Zé en heeft niet alleen het muzikaal talent maar ook heel wat eigenwijsheid van zijn oom geërfd. Zijn muziek zou je kunnen omschrijven als verknipte samba: een soort verleidelijke pop met dwarse weerhaakjes en Braziliaanse accenten.

["Vamos Brasil" - Europalia Brasil. deSingel, Antwerpen, 4 en 5 november 2011]


Meer Europalia Brasil: