Mixtuur, het verhaal van de métis

vod
di 13/09/2011 - 14:44 Accordeonist Tuur Florizoone gaat op pad met Mixtuur: twaalf muzikanten uit Afrika en België en een muzikaal verhaal over de bastaardkinderen van de koloniale tijd.

Jazz Wereldmuziek tuur florizoone mixtuur métisse jazz wereldmuziek afrika congo interview cobra.be muziek

"Het is een prachtig project", vertelt Tuur Florizoone heel fier en heel terecht over Mixtuur: een groep, een cd, en een concerttournee rond het verhaal van de bastaardkinderen uit de koloniale tijd.

Tuur Florizoone is accordeonist, pianist en componist die bij het grote publiek bekend geraakte met zijn soundtrack voor de film 'Aanrijding in Moskou'. Maar hij is al jaren actief als muzikant die graag laveert tussen de jazz, folk en wereldmuziek. Als leider van zijn eigen groepen, maar ook als lid van diverse andere gezelschappen.

Met Mixtuur verzamelt hij zijn muzikale vrienden uit België maar ook enkele heel straffe muzikanten uit Afrika. Samen brengen ze de composities die Tuur vorig jaar schreef in opdracht van de Gentse Feesten naar aanleiding van de herdenking van 50 jaar Congolese onafhankelijkheid.

Voor de composities van Mixtuur liet Tuur zich inspireren door de verhalen van de métissen die hij ontmoette. Het resultaat is een grote stoofpot van jazz, wereldmuziek, traditionele Congolese polyfonie en eenvoudige Brusselse wijsheden.

Maar bovenal is Mixtuur een hechte groep: twaalf heel verschillende muzikanten die elkaar wederzijds bewonderen. Maar ook een bende speelvogels die Tuur Florizoone als een strenge huisvader soms in de hand moet houden.

"Mijn moeder vindt dit project het mooiste dat ik al ooit gedaan heb", zegt Tuur nog. Zelf is hij er ook heel tevreden mee. En hij is vooral trots dat hij die verscheiden groep muzikanten bij elkaar heeft gekregen. Hoe terecht die trots is, mag blijken uit de cd die is verschenen op het label van De Werf in Brugge, en tijdens een JazzLab Series-concerttournee door het land.

 

["Mixtuur" - Tuur Florizoone. W.E.R.F, 2011]

["Mixtuur" - JazzLab Series, vanaf 15 september op diverse locaties in Vlaanderen en Brussel]

 

Tuur Florizoone over de Mixtuur-muzikanten

Tuur Florizoone over Nabindibo

Nabindibo is een Congolees traditioneel koor waarin ook de moeder van Marie Daulne van Zap Mama meezingt. Niet alleen hun polyfone zang bij Mixtuur is prachtig, ook de dames zelf vindt Tuur Florizoone een lust voor het oog.

Nabindibo is een Congolees traditioneel koor waarin ook de moeder van Marie Daulne van Zap Mama meezingt. Niet alleen hun polyfone zang bij Mixtuur is prachtig, ook de dames zelf vindt Tuur Florizoone een lust voor het oog.

Tuur Florizoone over Aly Keita

Aly Keita is een meester-balafoonspeler uit West-Afrika. Volgens Tuur Florizoone speelt hij wel 150 noten per 30 seconden. En de bewondering is wederzijds: voor Aly Keita is Tuur Florizoone als componist en arrangeur een soort tovenaar.

Aly Keita is een meester-balafonspeler uit West-Afrika. Volgens Tuur Florizoone speelt hij wel 150 noten per 30 seconden. En de bewondering is wederzijds: voor Aly Keita is Tuur Florizoone als componist en arrangeur een soort tovenaar.

Tuur Florizoone over Wendlavim Zabsonre

Wendlavim Zabsonre, Wim voor de Belgische vrienden, is de jongste muzikant bij Mixtuur. Hij is een drummer uit Burkina Fasso die ooit nog les kreeg van Stéphane Galland van Aka Moon.

Wendlavim Zabsonre, Wim voor de Belgische vrienden, is de jongste muzikant bij Mixtuur. Hij is een drummer uit Burkina Fasso die ooit nog les kreeg van Stéphane Galland van Aka Moon. Geen wonder dat hij zulke rake meppen kan uitdelen.

Tuur Florizoone over Tutu Puoane

Tutu Puoane is een zangeres uit Zuid-Afrika die al een tijdje haar stek hier in België heeft gevonden. Met haar warme stem geeft ze Mixtuur een Zuidafrikaans accent.

Tutu Puoane is een jazzzangeres uit Zuid-Afrika die al een tijdje haar stek hier in België heeft gevonden. Met haar warme stem geeft ze Mixtuur een Zuidafrikaans accent. Zij vervangt Sabine Kabongo die de eerste zangeres van Mixtuur was.

Tuur Florizoone over Chris Joris

Chris Joris, de tamtam-man, is misschien wel de meest Afrikaanse drummer uit België. Hij is ook de oudste van Mixtuur en iemand die al een enorme indruk maakte op Tuur Florizoone in zijn jonge jaren.

Chris Joris, de tamtam-man, is misschien wel de meest Afrikaanse drummer uit België. Hij is ook de oudste van Mixtuur en iemand die al een enorme indruk maakte op Tuur Florizoone in zijn jonge jaren.

Tuur Florizoone over de Belgen in Mixtuur

Laurent Blondiau, Michel Massot, Marine Horbaczewski en Nicolas Thys zijn muzikanten waar Tuur Florizoone al veel en graag mee heeft gewerkt. Bij Mixtuur zijn ze zijn steun en toeverlaat.

Laurent Blondiau, Michel Massot, Marine Horbaczewski en Nicolas Thys zijn muzikanten waar Tuur Florizoone al veel en graag mee heeft gewerkt. Bij Mixtuur zijn ze zijn steun en toeverlaat op de grens tussen compositie en improvisatie.