Wilde schoonheid

© Marc Hom vod
zo 15/03/2015 - 08:55 Video update: zo 15/03/2015 - 14:04 ‘Savage Beauty’ is de eerste en grootste overzichtstentoonstelling rond de Britse modeontwerper Alexander McQueen (1969-2010). Nu te zien in het Londense Victoria and Albert Museum.

aklexander mcqueen savage beauty victoria and albert museum londen mode

De tentoonstelling 'Savage Beauty' is een hommage aan de Londense ontwerper Alexander McQueen, die in 2010 een einde maakte aan zijn leven. De overzichtstentoonstelling was in 2011 voor het eerst te zien in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art en zorgde voor een ware overrompeling. Het museum organiseerde extra lange openingsdagen tot middernacht en zelfs op de laatste dag stonden er nog lange wachtrijen geïnteresseerden. Uiteindelijk gingen meer dan 650 000 mensen kijken naar het werk van de Britse ontwerper.

Nu komt Alexander McQueen met zijn kostuums en ontwerpen weer thuis. Dit jaar is 'Savage Beauty' te zien in het Victoria and Albert Museum in zijn geboortestad Londen.

De geëxposeerde collectie bevat onder meer ontwerpen voor McQueens afstudeerproject voor Central Saint Martins in 1992 tot zelfs stukken uit zijn onafgewerkte herfst/wintercollectie uit 2010. Daarnaast biedt de expo ook haute couturejurken die McQueen ontwierp voor Givenchy tussen 1996 en 2001.

De oorspronkelijke tentoonstelling van het MET in New York wordt hier en daar herzien voor het Londense publiek en zal naar verluidt nog worden uitgebreid. Claire Wilcox, modecurator van het V&A, kan daarbij rekenen op Sam Gainsbury, die een groot aantal catwalkdecors voor McQueen ontwierp.

 

lees en bekijk een uitgebreide impressie van de tentoonstelling op deredactie.be

 

[“Alexander McQueen: Savage beauty in London” - tot 2 augustus 2015 in Victoria and Albert Museum in Londen]