MoMu toont pluimen en veren

vod
wo 19/03/2014 - 11:52 Op 20 maart opent in het Momu in Antwerpen de expo 'Birds of Paradise', een ode aan pluimen en veren in de mode.

birds of paradise pluimen en veren expo momu

Twee eeuwen topontwerpers gebundeld in Antwerpse expo

Het MoMu brengt op deze expo een mix van accessoires, kledingstukken en couturejurken. Zo toont het alle aspecten van pluimen en veren : raffinement, vrouwelijkheid, rijkdom, luxe, maar ook donkere romantiek.

Verfijnde accessoires met struisvogel-, fazanten- of maraboeveren benadrukken de elegantie van de belle epoque mode aan het einde van de 19de eeuw. In de jaren 1920 is het gebruik van veren erg populair in accessoires als boa’s en hoeden voor de flapper girls. Ook Gabrielle Chanel gebruikt pluimen als motief en in borduurwerk voor haar creaties en filmkostuums. De iconische zwanendonsjas van Marlène Dietrich is een topstuk binnen het thema van de zwarte en witte zwaan in avondkledij.

Marlène Dietrich

Ook vandaag de dag is de veer niet weg te slaan uit de nieuwste creaties van zowel Belgische als internationale modeontwerpers. Het oeuvre van de Belgische ontwerpster Ann Demeulemeester is daarvan één van de meest poëtische voorbeelden.

Met werk van o.a. Chanel, Cristóbal Balenciaga, Alexander McQueen, Christian Dior, Yves Saint Laurent en Ann Demeulemeester.

[ Birds of Paradise opent in het MoMu op 20 maart 2014 en loopt tm 24 augustus 2014. ]