S.H.O.E.S. Over hoge hakken en echte liefde

di 04/02/2014 - 14:31 Wist u dat de eerste naaldhak het daglicht zag in 1954? Of dat Ferragamo zijn eerste sandaal met plateauzool ontwierp in 1938 voor actrice Judy Garland? De Kunsthal in Rotterdam brengt het verhaal van de vrouwenschoen.

kunsthal rotterdam shoes schoenen marimekko

De Kunsthal in Rotterdam ging afgelopen zaterdag, 1 februari, opnieuw open, na een renovatie van zeven maanden. Die moest de energiekosten drukken en het gebouw beter toegankelijk maken. Ook de beveiliging is aangepakt. In 2012 was de Kunsthal nog het slachtoffer van een kunstroof.

De Kunsthal heropende met verschillende expo's. Blikvanger is ‘S.H.O.E.S. Over hoge hakken en echte liefde’. De tentoonstelling is een concept van het Modemuseum in Hasselt en was daar in 2009 al te zien onder de naam ‘In her shoes’.

vlnr: Vivienne Westwood, Escarpin van André Perugia, hommage aan Georges Braques door André Perugia

S.H.O.E.S. biedt een overzicht van damesschoenen van bekende en minder bekende ontwerpers, van 1900 tot nu. Onder de meer dan 450 tentoongestelde schoenen oa. een hommage van André Perugia aan Georges Braque, de eerste sandaal met plateauzool die Ferragamo in 1938 ontwierp voor de actrice Judy Garland en schoenen van Roger Vivier, de man die de eerste stilettohak bedacht in 1954.

Natuurlijk krijgen ook hedendaagse sterontwerpers als Manolo Blahnik en Christian Louboutin veel aandacht. En er zijn ook Vlaamse en Nederlands ontwerpers vertegenwoordigd. De Vlaamse Ellen Verbeek en Nathalie Verlinden bijvoorbeeld. Of het Nederlandse duo Viktor&Rolf en Rem D. Koolhaas.

[ ‘S.H.O.E.S. Over hoge hakken en echte liefde’ is nog te zien in de Kunsthal Rotterdam tm 11 mei 2014 ]

Marimekko, een Fins succesverhaal

In de Kunsthal loopt tegelijkertijd een expo over het Finse merk Marimekko, bekend om zijn grote,kleurige prints. Marimekko werd opgericht in 1951 en werd wereldberoemd toen stijlicoon Jackie Kennedy voor de cover van Sports Illustrated poseerde in een roze jurk van het merk. Maar Marimekko was vooral belangrijk voor het na-oorlogse Finland. Als antwoord op de behoefte aan optimisme en vooruitgang introduceerde het merk er een nieuw, progressief straatbeeld.

De expo in Rotterdam toont een uitgebreid overzicht van de Marimekkostoffen in de vorm van kleding, schoenen, interieur, serviesgoed en allerlei andere producten.

[ 'Marimekko. Design for a happy life' loopt nog tot en met 11 mei 2014 in de Kunsthal Rotterdam ]