Kleurrijk en extravagant - de mode van de 70’s

do 04/04/2013 - 11:24 Video update: di 09/04/2013 - 14:16 In Brussel duikt het Museum voor het Kostuum en de Kant in de woelige jaren zeventig. De tijd van flower power over disco tot punk. In een aangepast decor wordt de extravagante en decadente sfeer van weleer opgeroepen.

Met Connie Neefs naar de jaren zeventig

09/04/2013Video update 14:16

Met Connie Neefs naar de jaren zeventig

09/04/2013Video update 14:16

Nog - Radio 1 reporter Joris Vergeyle trok met Connie Neefs naar '70's, elk z'n stijl'.

Interieurs met veel bruin en oranje, hier en daar een lavalamp, de meest avontuurlijken hebben een leefkuil met hoogpolig flokatitapijt. Uit de boxen schallen Bowie, Slade, The Sweet of disco van The Three Degrees. De kalender staat op de jaren zeventig. Het tijdperk waaraan velen met schaamte terugdenken als de foto’s uit het familiealbum nog eens uit de kast gehaald worden. De kleren die men toen normaal vond! Olifantenpijpen, hemden met grote puntkragen en schoenen die je gelijk een paar centimeters groter maakten. In de nadagen van de zestiger jaren leek alles te kunnen op vestimentair gebied. Voor het eerst was de invloed van de popcultuur op het uiterlijk van de gemiddelde jongere duidelijk merkbaar in het straatbeeld, dikwijls tot afgrijzen van de oudere generatie.

Deze periode vol veranderingen staat centraal in de nieuwe tentoonstelling in het Brusselse Museum voor het Kostuum en de Kant. Het museum dook in de eigen collectie om het modebeeld van die woelige jaren weer te geven onder de noemer ‘Seventies, elk z’n stijl’. Naast symbolische creaties zoals een jurk van dierenhuid, een kostuum van lurex en plateauschoenen, toont het museum hoe men zich in dat decennium dagelijks durft te kleden. Laarzen worden gecombineerd met een short, 'chique' jurken maken plaats voor overhemdbloezen, en de beha wordt almaar discreter of verdwijnt zelfs. De perfecto wordt gedragen boven een T-shirt en stukken van ontwerpers als Sonia Rykiel stellen de haute couture in de schaduw. Toch slagen enkele grote namen erin om hun klassiekers aan te passen. Zo pakt Yves Saint Laurent uit met een jeansversie van zijn mantelpak.

Ook de gewone man en vrouw in de straat getuigen soms van enig lef. Misschien niet altijd even stijlvol, maar sommigen durven toch de oude rolpatronen los te laten. De grenzen tussen de geslachten vervagen onder invloed van de glamrock en kleding wordt het middel bij uitstek om zich te onderscheiden en zijn of haar persoonlijkheid te onderstrepen.

Om deze extravagante periode te herbeleven of te ontdekken kunt u tot 2 maart 2014 terecht in het Museum voor het Kostuum en de Kant in Brussel (Violetstraat 12, op twee stappen van de Grote Markt)