Gert Dooreman krijgt Henry van de Velde Award

wo 07/01/2015 - 16:47 Update: vr 20/02/2015 - 16:24 Design Vlaanderen reikt opnieuw haar Henry van de Velde Labels en Awards uit. Onder meer grafisch ontwerper Gert Dooreman wordt gelauwerd voor zijn volledige loopbaan.

henry van de velde labels henry van de velde awards bozar design vlaanderen design expo gert dooreman serax unfold

Zoals ieder jaar bekroont Design Vlaanderen uitmuntende producten, diensten en ontwerpers met de Henry van de Velde Labels en Awards. De labels werden in september 2014 reeds bekend gemaakt maar worden, samen met de awards officieel uitgereikt op 9 januari 2015 in BOZAR.

De Henry van de Velde Awards zijn geldprijzen die uitgereikt worden aan ontwerpers en bedrijven voor de kwaliteit van hun portfolio of productcatalogus. Elk jaar worden 6 awards uitgereikt: voor loopbaan, bedrijf, jong talent, de publieksprijs (gekozen uit de met labels bekroonde objecten van vorig jaar) en dan nog twee awards voor goed ecodesign.

Henry van de Velde Award voor Loopbaan

© Wouter Van Vooren 2012

Grafisch vormgever Gert Dooreman is voornamelijk gekend als boek- en afficheontwerper. Hij werkte eerder al als illustrator voor onder andere De Morgen, Playboy, De Gentenaar, Humo en later ook De Standaard. Die laatste twee bladen mocht hij eveneens volledig restylen. Zijn werk is ook veelvuldig in het straatbeeld te zien met zijn affiches voor theaterhuizen zoals Antigone en het Toneelhuis. Dooreman is ook boekvormgever voor veel belangrijke uitgeverijen in Vlaanderen en Nederland. Zo is hij ook de vaste typograaf van Vlaams auteur Tom Lanoye. Die laatste schreef nu een uitgebreide lofrede naar aanleiding van deze award.

"Gemeten met dat liniaal is Gert Dooreman een van de belangwekkendste grafische vormgevers uit de recente geschiedenis van de Nederlanden. Die lof mag overdreven klinken, zelfs ietwat plichtmatig in een beschouwing die hoort bij een klinkende bekroning als de 'Henry van de Velde Award voor Loopbaan’, maar ik heb nog nooit iemand uit het Nederlandstalige boekenvak of de dito grafiek ontmoet die mijn stelling weersprak", aldus Lanoye.
 

Hier kan u de volledige tekst van Tom Lanoye lezen.

Hieronder vindt u meer over Dooreman uit ons archief.

Henry van de Velde Award voor Bedrijf

Dit jaar gaat de Henry van de Velde Award voor Bedrijf naar Serax uit Kontich. Voor de eerste keer in de geschiedenis van deze prijs gaat hij niet naar een atelier of fabriek, maar naar een label.

De broers Serge en Axel Van den Bossche nemen in 1987 het distributiebedrijf voor koperen bloempotten over van hun moeder. Ze geven het echter een nieuwe naam: Serax, een samentrekking van de eerste letters van hun beider voornamen.

Terwijl ze gestadig naam en faam maakten in de sector van bloemendecoratie beginnen ze ook steeds meer eigen ontwerpen te verdelen. Voeg daarbij nog geslaagde samenwerkingen met goede designers zoals Jean-François D’Or, Pieter Stockmans of Bram Boo en u krijgt een succesverhaal, dat van tafelgoed, over bloemisterij tot meubels en verlichting gaat.

Henry van de Velde Award voor Jong Talent

Deze award gaat dit jaar naar ontwerpbureau Unfold. Maar waar staat Unfold dan voor? Op hun eigen site citeren de woordenboekdefinitie:

(to) unfold: to be revealed gradually to the understanding

Sinds de oprichting in 2002 gaat het ontwerpbureau continu op zoek naar de rol van de ontwerper en hoe die verandert wanneer design en productie steeds meer digitaal gebeuren. Oprichters Claire Warnier en Dries Verbruggen verkennen in hun projecten nieuwe manieren van creëren, produceren, financieren en verdelen in een veranderlijke context. Een context waarin delen van de pre-industriële ambachtseconomie samensmelten met hightech industriële productiemethoden en digitale communicatienetwerken. Een context met het vermogen om de macht van industriële producenten en de regulerende instanties te verleggen naar de individuele ontwerper en de consument.

Unfold oogstte wereldwijde erkenning met hun Artisan Electronique, een keramiekprinter met virtuele draaischijf die u in de video hieronder aan het werk kan zien.

OVAM Ecodesign Award PRO 2014

De OVAM ondersteunt studenten, ontwerpers en bedrijven om de nodige competenties in ecodesign te ontwikkelen en met de Ecodesign Award PRO wil ze ontwerpers voor hun milieu-inspanningen belonen.

Er zijn twee categorieën in de OVAM Ecodesign Award PRO: ‘product op de markt’ en ‘product in ontwikkeling’.

De winnaar van dit jaar voor ‘product op de markt’ is Smappee, door Pilipili en Smappee-team. Het is een gebruiksvriendelijke energiemeter bestaande uit een meetunit en een smartphoneapp. De meter geeft een zicht op de grote verbruikers en op het sluimerverbruik van bepaalde toestellen. Bovendien kun je elk toestel van op afstand aan- of uitschakelen. Hierdoor kunnen gebruikers niet enkel hun energieverbruik in de gaten houden maar ook gemakkelijk bijsturen. Deze energiemeter krijgt eveneens een Henry van de Velde Label dit jaar.

De laureaat van ‘product in ontwikkeling’ is Oxyvase, door Studio Peter Van Riet. Ook een boeket snijbloemen heeft invloed op het milieu. Een gemiddeld boeket heeft een ecologische voetafdruk van 20 m², wat gelijkstaat met 20 km alleen met de auto rijden. Oxyvase verlengt de levensduur van snijbloemen dankzij zijn ingenieuze opbouw. De bloemen staan in ondiep water dat continu ververst wordt met zuurstofrijk water vanuit het ingebouwde reservoir. Dit heeft een gunstig effect op de levensduur van de snijbloemen en dus ook op de kost voor het milieu. Dit ontwerp zit momenteel nog in een testfase en zou vermoedelijk ergens dit jaar op de markt komen.

Henry van de Velde Labels

De Henry van de Velde Labels zijn door de jaren uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerd keurmerk voor Vlaams design. Dit jaar selecteerde de jury uit bijna 160 ingezonden dossiers uiteindelijk 15 objecten en diensten. Die selectie gebeurt op basis van vijf cruciale designcriteria: het moet hedendaags en innovatief zijn; esthetische kwaliteiten hebben; tot in de kleinste details uitgedacht zijn; functioneel en eenvoudig in gebruik zijn; en duurzaam en milieuvriendelijk zijn.

Door de anonimiteit van de inzending en het feit dat het Henry van de Velde Label een volledig gratis label is, zowel wat deelname als vermelding achteraf betreft, wil organisator Design Vlaanderen een verregaande objectiviteit nastreven. Het is enkel de onderscheidende kwaliteit van het product of dienst dat beoordeeld en beloond wordt.

Hieronder vindt u een diavoorstelling met de vijftien labels

Henry van de Velde Award Publiek

Tijdens de tentoonstelling in Bozar van alle laureaten en labels kon het publiek zijn stem uitbrengen op één van de vijftien labels voor de publieksprijs.

1123 bezoekers namen de tijd om de Henry van de Velde Labels te bestuderen en hun favoriete ontwerp aan te duiden op het stemformulier. Dat is een stijging van meer dan 50% in vergelijking met vorig jaar.

Op alle producten werd gestemd en heel wat van de objecten haalden een gelijkaardig aantal stemmen. Eén product stak er echter met kop en schouder bovenuit en wordt de winnaar van de Henry van de Velde Award Publiek: het modulaire programma om te tuinieren en huisvee te houden Daily-Needs, een ontwerp van Studio Segers.

['Expo Henry van de Velde Awards en Labels' - van 10 januari t.e.m. 15 februari 2015, BOZAR]