The genius of design

za 03/01/2015 - 14:15 Vijfdelige reeks over de geschiedenis van het moderne design, van de industriële revolutie tot vandaag. Met een chronologisch overzicht en interviews met topdesigners als Philippe Starck en creatievelingen van Apple, maar ook met designfans zoals Stephen Fry.

Aflevering 1: Ghosts in the machine

In deze eerste aflevering gaat het over de geboorte van het moderne design. De industriële revolutie was daarbij cruciaal. Toen werden tal van machines, toestellen en gebruiksvoorwerpen ontworpen. Het praktische nut stond voorop, maar ze moesten hoe dan ook een vorm krijgen. Naast de grote namen wordt ook hulde gebracht aan de anonieme vormgevers die eenvoudige gebruiksvoorwerpen creëerden die het leven eenvoudiger maakten.

Canvas, zondag 11 januari, 20.35 uur

Aflevering 2: Designs for living

In de crisisjaren '20 en '30 gingen de ideeën over design alle kanten uit, van het radicale futurisme van Bauhaus over de Britse liefde voor namaak-Tudor en het driedelige pak tot het Amerikaanse commerciële design dat de fundamenten legde voor de vormgeving in onze moderne consumentenmaatschappij.

Canvas, zondag 18 januari, 20.35 uur

Aflevering 3: Blueprints for war

In tijden van oorlog staan ook designers op de frontlijn om alsmaar efficiëntere middelen te ontwikkelen om hun slag thuis te halen. Deze aflevering onderzoekt de rivaliserende oorlogsmachines tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oorlogsinspanningen van de diverse naties werpt een licht op de ideologische prioriteiten van hun regimes en toont hoe de definities en de ethiek van design kunnen veranderen wanneer de nationale veiligheid op het spel staat.

Canvas, zondag 25 januari, 20.35 uur

Aflevering 4: Better living through chemistry

In de jaren '50 en '60 werd een nieuw soort materiaal ontwikkeld dat voor allerlei toepassingen kon worden gebruikt: plastic. Designers maakten er al snel gretig gebruik van. De elastische eigenschappen van het nieuwe materiaal en de wonderen van de micro-elektronica lieten hen toe om de naoorlogse consument te verwennen met stoelen uit naadloos plastic of radiotoestelletjes die in de palm van een hand pasten. En dat was maar een begin...

Canvas, zondag 1 februari, 20.35 uur

Aflevering 5: Objects of desire

In deze aflevering volgen we het verhaal van het design in de laatste decennia van de 20ste eeuw. Designers begonnen zich meer te richten op het genot van de gebruikers dan op hun noden. Ze speelden in op de comsumptiemaatschappij en namen het voortouw in de vormgeving van het moderne dagelijkse leven. Ze maakten de revolutionaire digitale technologie toegankelijk voor de massa door hun ontwerpen van desktops, toetsenborden, computermuizen, enz. Anderzijds zet de onverzadigbare honger van de markt naar alsmaar nieuwe 'spullen' ook ontwerpers aan tot een reflectie over duurzaam design. 
 

Canvas, zondag 8 februari, 20.35 uur