Archaïsche toekomst

zo 25/01/2015 - 00:00 Het heden is voorbijgestreefd, de toekomst is aan het verleden. Dat is in een notendop het uitgangspunt van de designtentoonstelling ‘Archaïsche Toekomst’ in het CID.

design cid archaïsche toekomst tentoonstelling grand-hornu

Door de vooruitgang, zeker sinds de moderniteit, raken voorwerpen meer en meer hun binding met hun ‘roots’ kwijt, zo menen de inrichters van de tentoonstelling ‘Archaïsche toekomst’. De industriële revolutie en massaproductie zorgen voor een teloorgang van de intrinsieke waarde van objecten, van hun essentie. Zeg maar het verlies van aura zoals dat door Jean Baudrillard benoemd werd. Design wordt dan betekenisloos, losgerukt van zijn oorsprong.

In de expositie willen het CID en het Zwitserse designmuseum mudac werk tonen dat tegen deze beweging ingaat. Samensteller Yves Mirande kiest voor ontwerpers die objecten creëren die creatief teruggrijpen naar hun ‘roots’ in vorm, functie en/of materiaal. Van lampen op basis van koeienblaas (Formafantasma) langs een hoogtechnologische zitbank die uit Onyx lijkt geslepen (Pierre Gimbergues voor Peugeot Design Lab) tot een experimentele poging om de vormelijke perfectie van een walvisschedel te benaderen (Miloš Ristin). Alles op deze dynamische tentoonstelling past in een onderzoek naar de heropflakkering van het archaïsche in design. Tegelijk wil dit project ook vanuit sociologische hoek aandacht besteden aan deze toenemende belangstelling bij de mensen om terug aansluiting te vinden bij hun roots.

['Futur Archaïque | Archaïsche Toekomst' - 25 januari - 19 april 2015, CID, Hornu]