Van Gogh in het park

Kröller-Müller Museum
vr 31/07/2015 - 09:10 Elke uitvlucht is goed om een bezoek te brengen aan Nederlands grootste natuurpark, De Hoge Veluwe. Dit keer nodigt het Kröller-Müller Museum – gecreëerd door Henry Van de Velde – u uit voor een reflectie over Vincent Van Gogh, tijdgenoten en volgelingen. Hoogst interessant.
Bloeiende kastanjebomen 1890 Collectie Kröller-Müller Museum
Bart van der Leck, Zaaier (Sower), 1921 © Kröller-Müller Museum
Collectie Kröller-Müller Museum

Dat 2015 het Jaar van Van Gogh is, hebt u allicht al door. De herdenking van zijn overlijden 125 jaar geleden, is aanleiding tot een serie zeer interessante tentoonstellingen die telkens weer een ander licht werpen op de Nederlandse kunstenaar. Het kon niet anders dat ook het Kröller-Müller Museum zijn duit in het zakje zou doen. Met een voorraad van 91 schilderijen en 180 tekeningen van Van Gogh hoeven ze in Otterlo maar even de kasten open te trekken om telkens weer te verrassen.

Tijdgenoten

Collectie Kröller-Müller Museum

'Van Gogh en Co' toont dan ook een serie topwerken van Van Gogh, in confrontatie met werk van tijdgenoten. We krijgen niet alleen werk te zien van de kunstenaars die Van Gogh zelf bewonderde en eindeloos kopieerde – Millet en co – maar ook en vooral van kunstenaars die samen met Van Gogh de grenzen van de moderniteit verkenden en anderen die zich door Van Gogh lieten inspireren. Zo is er onder meer werk te zien van Renoir, Cézanne en Gauguin, maar ook van latere kunstenaars als Bart Van der Leck die het werk van Van Gogh zou abstraheren.

Belgische kunst

Als u toch in Kröller-Müller bent bezoekt u uiteraard ook de vaste collectie waar ook de Belgische kunst sterk vertegenwoordigd is, met onder anderen Ensor, Rops, Brusselmans, Minne, Van Rysselberghe en ‘huiskunstenaar’ – letterlijk in dit geval – Henry Van de Velde. In de beeldentuin ziet u ook een prachtige sculptuur van de hand van Constant Permeke.

Kröller-Müller Museum - foto Marjon Gemmeke

De Hoge Veluwe is voorzien van gratis witte fietsen en zo komt u na een stevige rit ook automatisch terecht in het mooie Jachtpaviljoen van architect Berlage. De kans is groot dat u onderweg oog in oog komt te staan met een edelhert of een moeflon.

Henk Van Nieuwenhove
Henk Van Nieuwenhove is eindredacteur & cultuurcoördinator van de Artsenkrant.

['Van Gogh & Co. Dwars door de collectie.' Tot 27 september in het Kröller-Müller Museum, Otterlo, Hoge Veluwe. Open van dinsdag tot en met zondag, van 10u tot 17u. Maandag gesloten.]