Roland Rens

Het Atelier
do 30/07/2015 - 13:38 In 2007 overleed op 54-jarige leeftijd Roland Rens, een van de meest getalenteerde beeldhouwers van zijn generatie. Het atelier in Aarschot waar hij zijn sculpturen, tekeningen, schilderijen en assemblages vervaardigde, werd door zijn vrouw Lieve omgetoverd tot een inspirerende artistieke ontmoetingsplaats.

kunst roland rens beeldhouwer aarschot recensie henk van nieuwenhove

Roland Rens

De stad Aarschot ademt Roland Rens. Je kan er verscheidene van zijn monumenten bekijken via een fraaie beeldenwandeling door de binnenstad. Om er enkele te noemen: 'De Demerwachter' op de Grote Markt, 'Rik Viool' in de Nieuwstraat, 'De Lach' nabij het Cultuurcentrum en 'Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb', een beeldengroep die hij samen met de leerlingen van de Aarschotse Academie vervaardigde.
Na de deugddoende wandeling belandt u vanzelfsprekend in 'Het Atelier' waar u kan genieten van een streekbiertje of een heerlijke wijn uit de bourgogne, maar vooral het atelier van de beeldhouwer kan bekijken met een grote collectie beelden, tekeningen, schetsen, assemblages, documenten et cetera. Het is een echte Wunderkammer waar je heerlijk kan snuisteren tussen al het werkmateriaal van een veelzijdig kunstenaar en vakman.
 

Vlaamse klei en Belgische onzin

Dany Tulkens

Wat hebben wij toch een schat aan beeldhouwers zien opkomen in de voorbije 50 jaar: Vic Gentils, Octave Landuyt, Camiel Van Breedam, Rik Poot, Koenraad Tinel, Wilfried Pas, Reinhoud, Roel D’Haese, José Vermeersch, Dany Tulkens, Dré Peeters, Roland Rens én Berlinde De Bruyckere. Bestaat er zoiets als een Vlaamse school beeldhouwers? Niet in de letterlijke betekenis. Wel zijn er duidelijke verwantschappen terug te vinden in hun werk: de mens staat steeds centraal, koppenkijkers zijn het, die de mens vervormen, kneden, uitbenen, ontleden, dissecteren, zoekend naar wat de mens gemeen heeft en wat het individu maakt.
Onze beeldhouwers zijn producten van de Vlaamse klei en de Belgische onzin, dat tikkeltje surrealisme is vaak aanwezig in hun werk”, meent een van hen, Dany Tulkens. “Wat deze sculpteurs ook bindt is een enorm vakmanschap dat voor hen hét vehikel is, de voorwaarde sine qua non voor hun artistiek werk en dat zijn wortels had in het kunstonderwijs dat in ons land op eenzame hoogte stond. In de verleden tijd, helaas.

Roland Rens was een van de exponenten van deze sterke generatie. De menselijke figuur speelt een hoofdrol in zijn werk. Vaak toont hij ons de getormenteerde mens, maar evenzeer de uitbundige mens. Humor die aan het surrealisme grenst is in ruime mate aanwezig in zijn oeuvre.

Het Atelier als kunstgalerie

Wilfried Pas

'Het Atelier' toont niet alleen een mooi overzicht van de artistieke productie van Roland Rens, maar biedt ook ruimte voor wisselende tentoonstellingen. Als opener worden een aantal interessante beeldende artiesten onder de loep genomen, onder meer Wilfried Pas, bekend van de standbeelden van Willem Elsschot, Paul Van Ostayen, Koning Boudewijn…; beeldhouwer Dany Tulkens, denk aan zijn monument 'Ode aan de Vriendschap', beter gekend als 'De Luchtballon op het Hooverplein' in Leuven; Dré Peeters met zijn assemblages; Bart Ramakers met intrigerend fotowerk; de amper 22-jarige Joke Derycke, met heel knappe schilderijen op groot formaat waarin dat tikkeltje surrealisme weer om de hoek komt kijken… De tentoonstelling sluit mooi aan bij het werk van Roland Rens.

'Het Atelier' heeft zijn start niet gemist. Lieve en haar partner (en cultuurschepen) Steven Omblets zijn erin geslaagd de patine van het kunstenaarsatelier te behouden en de ruimte zin te geven als hommage aan de kunstenaar. Als 'Het Atelier' verder blijft focussen op de beeldhouwkunst, dan wordt het een mooie aanvulling in het landschap van de kunstgaleries. Wordt het bovendien niet stilaan tijd voor een retrospectieve tentoonstelling van deze boeiende groep kunstenaars in een van onze grote musea?

Henk Van Nieuwenhove
Henk Van Nieuwenhove is eindredacteur & cultuurcoördinator van de Artsenkrant.

Het Atelier. Roland Renskade 41, Aarschot.

[Openingstentoonstelling met Wilfried Pas, Dré Peeters, Lieve Ulburghs, Dany Tulkens, Haute Cuisine, Bart Ramakers, Jan Rosseels, Eline ’t Sant, Joke Derycke. Tot 26 september, wo van 9u tot 19u, do-vr van 9u tot 23u, za van 10u tot 23u. Ook te bezoeken na afspraak.]

Beeldenwandeling: http://www.hetgasthuis.be/files/toerisme_museum/beeldenwandelingokay.jpg