Denken aan Van Gogh

Collectie Kröller-Müller Museum vod
wo 29/07/2015 - 13:07 Update: do 30/07/2015 - 12:02 125 jaar geleden stierf Vincent Van Gogh in Auvers-sur-Oise. De kunstenaar had zichzelf verwond met een geweerschot tijdens een wandeling. Op 29 juli 1890 bezweek hij aan zijn verwondingen.

vincent van gogh auvers sur oise sterfdag

Vijftigduizend Dahlia's voor Van Gogh

Ter ere van de 125ste sterfdag van Vincent van Gogh werd in Amsterdam een nieuw portret van de schilder onthuld, gemaakt van bloemen. Dat gebeurde op het Museumplein, naast het Van Gogh Museum. Het portret bestaat uit vijftigduizend Dahlia's. De bloemen komen uit Zundert, de geboorteplaats van de schilder. Sommige bloemen zijn geplukt achter het ouderlijk huis van Van Gogh.

In Auvers-sur-Oise legden enkele nazaten van Van Gogh zonnebloemen neer op het graf van de beroemde schilder.
Meer hierover op deredactie.be

Waar Vincent Van Gogh overleed

Vincent Van Gogh overleed in Auvers sur Oise. Michiel Hendrickx bezoekt het graf van de schilder. (Het Bourgondisch Complot, 14 januari 2005)

Bekijk hiernaast een fragment uit 'Het Bourgondisch Complot', een programma met fotograaf Michiel Hendryckx. Hij bezoekt het graf van Vincent Van Gogh in Auvers-sur-Oise.

De sterfdag van de kunstenaar wordt het hele jaar door herdacht met tentoonstellingen.

Van Gogh in de Borinage tot 18 mei in Mons

Ellen De Meutter in de voetsporen van Van Gogh

In het voorjaar liep de tentoonstelling 'Van Gogh in de Borinage' in Mons. Deze originele expo, die tot 18 mei liep, gaf ons een blik op het leven van de kunstenaar bij de mijnwerkers in de Borinage. De jonge Belgische kunstenares Ellen De Meutter bezocht voor Cobra.be de expo ‘Van Gogh au Borinage’ in Mons.

'Munch - Van Gogh' in Oslo en Amsterdam

Deze tentoonstelling in het Munch Museet in Oslo confronteert twee grote kunstenaars met elkaar: Edvard Munch en Vincent van Gogh.
Voor het eerst wordt het werk samengebracht van deze twee kunstenaars die zoveel gemeen hebben en zo bepalend geweest zijn voor de ontwikkeling van de kunst in de 20ste eeuw. De tentoonstelling was alleen maar mogelijk door de samenwerking van Van Gogh Museum in Amsterdam en het Munch Museet in Oslo, de twee musea die de grootste collecties hebben van de beide kunstenaars.
In het najaar verhuist de expo naar het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Het 'Van Gogh Huis' in Zundert

In het spoor van Van Gogh

Op 29 juli is het 125 jaar geleden dat Vincent Van Gogh geboren werd. Ter gelegenheid van deze verjaardag fietst reporter Vincent Verelst door de wereld van Vincent Van Gogh. (Vlaanderen Vakantieland, 18 juli 2015)

Vincent Van Gogh werd geboren in Zundert. Zijn geboortehuis werd afgebroken, maar op diezelfde plaats staat nu het 'Van Gogh Huis'. In dit klein museum wordt zijn jeugd gereconstrueerd.
Meer info hierover op de website van het Van Gogh Huis.

Van Gogh & Co in Kröller-Müller in Otterlo

Deze expo loopt tot 27 september in het Museum Kröller-Müller in Otterlo. Een vijftigtal schilderijen en tekeningen uit de eigen collectie hangen tussen werken van voorlopers en tijdgenoten.

Lees hiernaast ons artikel over Van Gogh & Co in het Museum Kröller-Müller in Otterlo.