C-mine is jarig

Labyrint - photo © Filip Dujardin
wo 22/07/2015 - 13:27 C-mine bestaat tien jaar. Om dat te vieren heeft de stad een reusachtig labyrint laten bouwen. 'Labyrint' is een doolhof opgetrokken uit staal, gecreëerd door kunst- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Bekijk ook wat er nog meer te doen is in C-mine.

kunsten tentoonstelling c mine genk winterslag labyrinth gijs van vaerenbergh vennestraat stephan vanfleteren fotograaf de rode duivels piet stockmans keramiek hugo duchateau

De oude mijn van Winterslag

De feniks van Winterslag

Verslag over de opening van C-mine in Genk, in het journaal.

Exact 10 jaar geleden bedacht een creatieve Genkenaar de naam ‘C-mine’. De site stond toen bekend als ‘de oude mijn van Winterslag’.

In datzelfde jaar nam 'Euroscoop' als eerste z’n intrek in één van de oude gebouwen. Sindsdien onderging de site een ware transformatie met creativiteit als rode draad.
Alle oude beschermde gebouwen hebben een creatief-artistieke bestemming. Ze bieden inmiddels onderdak aan 40 bedrijven en organisaties, goed voor meer dan 300 jobs. En de site trekt jaarlijks meer dan 800 000 bezoekers.

Een dwaaltocht van één kilometer

photo © Filip Dujardin

'Labyrint', een sculpturaal doolhof opgetrokken uit staal, staat centraal op het C-mine-plein. Het werk is 37,5 x 37,5 meter breed, 5 meter hoog en neemt de bezoeker mee op een dwaaltocht van één kilometer. Uit deze structuur worden grote elementaire figuren weggesneden, zoals een bol, cilinder of kegel, waardoor de logica van de doolhof wordt doorbroken en er nieuwe ruimtes en onverwachte perspectieven ontstaan. Je krijgt een blik op de omgeving en het doolhof zelf, steeds vanuit nieuwe invalshoeken.
Labyrint nodigt de bezoekers ook uit om de site van C-mine te ontdekken via C-mine expeditie, door de mijnschacht te beklimmen. De verkenningstocht start ondergronds en neemt je dan mee tot in de top van de schachtbok. Vanop 62 meter hoog ervaar je een uniek uitzicht op de omgeving én op 'Labyrint'.
 

photo © Filip Dujardin

Gijs Van Vaerenbergh

Het kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh zijn jonge ontwerpers die zich meesterlijk manifesteren op gebied van ruimtelijke ingrepen waarbij de ruimtelijke ervaring en betekenis centraal staan. Het duo heeft de regio al verrast met het ‘doorkijkkerkje’ in Borgloon en bouwt dit najaar een boogsculptuur in Utrecht (NL).

Bekijk hieronder andere projecten van Gijs Van Vaerenbergh

'Line up'

Volg de gele lijn en beleef C-mine.

Daarnaast loopt ook 'Line up', een zomers event vormgegeven door vzw Het Labo. Via een gele lijn neemt 'Line up' de bezoeker de hele zomer lang op sleeptouw langs verrassende, unieke plekken en belevenissen op C-mine, in de Vennestraat en de tuinwijk van Winterslag.

Het energiegebouw is de vertrekplaats van de gele lijn die onderweg vertakt.

IN HET ENERGIEGEBOUW

 • C-mine expeditie: De tocht dompelt je onder in boeiende verhalen over de mijn in al zijn vormen. Deze zomer krijgt C-mine expeditie een extra dimensie, met een uniek zicht op Labyrint vanuit de schachtbok.
   
 • Expo 'Stephan Vanfleteren 'MMXIV – De Rode Duivels': zwart-witportretten van de huidige Rode Duivels door Stephan Vanfleteren


NAAR DE STUDIO VAN PIETER STOCKMANS

 • 'Neerslag van een droom – 30 jaar Industriële Vormgeving': anekdotes en verhalen van de pionierstijd van de afdeling Industriële Vormgeving in Genk van 1970 tot 2000.
   
 • 'Porselein over Porselein': Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van Piet Stockmans, cureert Hugo Duchateau een tentoonstelling over het werk van de keramist.

NAAR LABYRINT - zie hierboven

NAAR DE VENNESTRAAT, STRAAT VAN DE ZINTUIGEN: in de straat van de zintuigen is het deze zomer opnieuw 4 zaterdagen vollebak feest is tijdens Vollebak Vennestraat.
 

DOORHEEN DE AUTHENTIEKE TUINWIJK: Je ontdekt er alles over het speciale woonconcept van de wijk, die geïnspireerd is op de populaire Engelse wijken van die tijd.

FESTIVALITIS @ C-MINE:

 • Absolutely Free Festival: een tweedaags zomerfestival in de schaduw van de C-mine site, op 7 en 8 augustus.
   
 • 'Jazz op het plein': Nog twee woensdagavonden, in samenwerking met Ciné Città: 5 augustus en 19 augustus
   
 • 'Zin in Zomer': een literair festival op bijzondere locaties in Genk, Hasselt en Sint-Truiden. Op 14 augustus.
   
 • 'Theater in het Zadel': een fietstocht langs onbekende plaatsen met circustheater, op 30 augustus

 

Meer informatie over C-mine vindt u hier


Meer over C-mine: