Prijs voor Fabre

wo 15/07/2015 - 13:13 In Firenze heeft de Belgische kunstenaar Jan Fabre de Premio Michelangelo voor Beeldhouwkunst gekregen. De prijs bekroont artiesten die vaardigheden aan de dag leggen in de stijl van de oude Florentijnse meesters.

Fabre's Pietà: meesterwerk of godslasterend?

In de marge van de Biënnale van Venetië stelt Jan Fabre zijn versie van de Pietà voor. Maria krijgt een doodshoofd en Christus is vervangen door Fabre zelf. De kunstenaar ziet er geen graten in.

De prijsuitreiking vond plaats aan de voet van de basilica di San Lorenzo in Firenze in Italië. In de categorie beeldhouwkunst was Fabre de laureaat. "De kracht van de natuur heeft me hier gebracht en de middelmatigheid van mijn genie is erg gelukkig met deze prijs", reageerde hij.

Ook vier andere kunstenaars vielen in de prijzen. Het gaat om Domenica Bianchi (schilderkunst), Marco Casamonti (architectuur), Alba Donati (poëzie) en Cristina Acidini (kunstgeschiedenis).

 

['Jan Fabre - Stigmata, Acties & Performances 1976-2013' van 24 april tot 26 juli 2015 in het M HKA in Antwerpen. De tentoonstelling reist nadien nog naar met MAC in Lyon.]

[Het project 'Facing Time' neemt heel Namen in tot 30 augustus 2015. Klik hier voor meer informatie.]

[Kunstenfestival 'Watou' - klik hier voor meer informatie]

Fabre in het archief

yt