Kamagurka In 't Echt!

ma 13/07/2015 - 11:38 In het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster, in het Patershol in Gent, loopt deze zomer een overzichtstentoonstelling van schilderijen die Kamagurka de afgelopen jaren maakte. 'Kamagurka. In 't Echt!'

kunst schilderen kamagurka kamagurka in t echt caermersklooster gent

"Ik schilder graag, ik vind het erg als ik een dag niet kan schilderen.

"Schilderen is een terrein waar ik me heel lang niet heb kunnen mee bezighouden", vertelt hij op de persconferentie van deze tentoonstelling. "Ik vind het ook boeiend. Het staat buiten alles, het is een middeleeuwse bezigheid. Mensen hebben altijd al geschilderd. Kijk ‘ns naar de grotten, welke fantastische dingen ze daar gemaakt hebben.”

Eigenaardig genoeg kende Kamagurka de ruimte van het Caermersklooster niet. "Ik was meteen enthousiast", glundert hij nog. "Hier is licht zat, er zijn grote wanden, je kan de ruimte aankleden en het zijn vriendelijke mensen”, knipoogt hij.

Kamagurka maakte zelf de selectie van de werken. “Het was een uitstekende gelegenheid voor mij om te kijken wat ik de jongste jaren uitgestoken heb.
Alle werken die er hangen, heeft hij de laatste vijf jaar gemaakt. Daarvóór had hij ook nog niet zoveel geschilderd. “Ik heb het zolang mogelijk uitgesteld om te schilderen.

In 2002 kreeg hij een eerste "schop onder de kont" van Rudi Fuchs, toenmalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Fuchs vroeg Kama om drie zalen van het museum te vullen. In 2006 kwam dan 'Beaufort'. Marc Coucke zag toen voor het eerst zijn werk en hij spoorde Kama aan om meer te schilderen. Nu is schilderen zijn hoofdding.

Het valt op dat de werken heel vrolijk zijn met felle kleuren. "Het contrast tussen licht en donker is belangrijk", legt Kamagurka uit. "Het is allemaal vrolijk werk, omdat ik zelf een tamelijk vrolijke mens ben."
Kamagurka kiest zijn kleuren in functie van het onderwerp. In de toekomst zou hij ook graag iets monochroom doen.

Er wordt werk getoond uit de kubistische reeks 'Small Heroes', de surrealistische 'Lazy Landscapes' en de reeks 'Mouches Volantes', geïnspireerd door gelijknamige vlekjes voor de ogen.
Ik wou perspectief schilderen zonder perspectief te tekenen, gewoon door veel lagen boven elkaar te leggen” vertelt Kamagurka terwijl hij de pers rondleidt. Het zijn kleurrijke schilderijen met veel figuurtjes. Je hebt het gevoel, als je naar het ene figuurtje kijkt, dan mis je het andere.

 

De kubistische ‘Small Heroes’ zijn zeker geen parodie. Waarom schildert men eigenlijk niet meer kubistisch?, vroeg Kama zich af. Toen hij aan deze werken begon, voelde hij hoe somber en zwaar het is. “Ik zou niet mijn hele leven kubistisch kunnen schilderen."

Voor Kamagurka kan alles dienen als inspiratie voor zijn schilderijen, tekeningen en sculpturen: van kunststromingen en klassieke schilderijen, over iconen uit de popcultuur, tot zelfs dakramen, een spiegelei of zijn eigen vroegere werk. Hij vertrekt altijd van een idee, een concept, maakt eerst een schets en begint dan te schilderen.

 

Accidentalisme van Kamagurka

Kamagurka schilderde zijn eerste 'accidentalistisch' portret in 'Zomer 2008' op 29 juli. In het programma riep hij kijkers op om mee te helpen zoeken naar de geportretteerde. Dit is de laatste uitzending van de zomer. (Zomer 2008, 27 augustus 2008)

Er hangt ook een reeks portretten van onbekenden: “Ik maak een portret en dan pas zoek ik wie het is”, legt hij uit. De 'accidentalistische' portretten hebben al in verschillende landen gehangen en verschillende mensen hebben al gereageerd. Kama werd voor deze reeks geïnspireerd door het programma 'Zomer 2008' van Ben Crabbé. Hij kreeg de opdracht om tijdens elke uitzending een portret te maken. Nadien kwamen mensen hem zeggen: dat ben ik. De naam 'accidentalisme' verwijst naar het Franse 'par accident' wat 'per toeval' betekent.

Er is werk te zien met spiegeleieren, waaronder de 'Spiegeleikruistocht', naast enkele sculpturen, tekeningen op papier en cartoons.

De 'Spiegeleikruistocht' heeft Kamagurka oorspronkelijk gemaakt voor een tentoonstelling in Maastricht, het is zijn eigen versie van de kruistocht. Het Caermersklooster is een ideale plek voor deze reeks.

 


 

[De tentoonstelling 'Kamagurka. In 't Echt!' loopt tot en met 13 september 2015 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent.]