Korenmarkt reflecteert

vr 10/07/2015 - 15:59 Ann Veronica Janssens breekt met 19 meter hoge reflecterende balk het Gentse Stadsbeeld open.

19 meter hoog, 30 centimeter breed en 60 centimeter diep. Aan de Sint-Niklaaskerk op de Gentse Korenmarkt komt volgend jaar een hoge stalen balk met één reflecterende spiegelzijde die "omgeving en hemel opneemt in de sculptuur". Wie ooit de werken van Ann Veronica Janssens gezien heeft, herkent hierin haar handtekening. Deze monoliet van licht en staal is tegelijk een eerbetoon aan de moderne architectuur en een ode aan het historische stadscentrum. De blinkende zijde weerkaatst de zon, de massieve balk werpt een schaduw. 
Elk jaar op 1 mei, om precies 16 uur, zullen de schaduw van de balk en het door de spiegel gereflecteerde licht precies in elkaars verlengde liggen. 

Wie vertrouwd raakt met het werk van deze kunstenaar, gaat anders naar de wereld kijken. Daarom noemde ik haar werken in 2003 ook ‘sculpturale voorstellen’: objecten die ons op een bepaalde lichtinval, kleur of klank wezen.” schrijft Hans Theys over Ann Veronica Janssens in zijn vorig jaar verschenen boek met kunstenaarsportretten ‘Over vorm. Het vervolg’. In Gent hebben ze geluk dat ze hier dagelijks zullen kunnen langskomen. Het wordt zo'n plek waar mensen zich kunnen spiegelen, spelen met de reflecties, selfies maken, of gewoon van de kunst genieten.

Met 'HEM 600', genoemd naar het type steunbalk dat de basis vormt voor veel moderne bouwwerken, wil Ann Veronica Janssens eerbetoon brengen aan de Gentse architectuurgeschiedenis en aan architecten en bouwkundigen van over de hele wereld.

Het kunstwerk heeft één gepolijste zijde, die de sculptuur een immaterieel aspect moet geven. "Er ontstaat rond het werk een spel van licht en schaduw", legt schepen van Cultuur Annelies Storms (sp.a) uit. "De schaduw van de balk en de reflectie van de spiegelzijde draaien op hun eigen ritme rond het werk. Het lijkt alsof ze elkaar nooit te pakken kunnen krijgen in dit kat- en muisspel, maar dat is niet zo. Elk jaar op 1 mei precies om 16 uur liggen de schaduw en de reflectie in elkaars verlengde."
De datum is arbitrair gekozen en niet als cadeau voor de socialisten, zegt kunstenares Janssens. "Het is een feestdag voor iedereen en er is op die dag veel kans op zon en goed weer", zegt ze.
 

Voor Ann Veronica Janssens is dit de tweede opdracht voor een permanent werk in de publieke ruimte. Voor de stad Genève creëerde ze een neon met de letters ‘L’ODRRE N’A PAS D’IPMROTNCAE’. 

De technische realisatie van het werk in Gent is in handen van Wim Vermeylen. De plaatsing is voorzien voor de eerste helft van 2016. 

Het was een idee van architect Paul Robbrecht, wiens bureau de opdracht kreeg voor de heraanleg van de as Korenmarkt-Braunplein, twee hedendaagse kunstenaars uit te nodigen een werk te plaatsen naast de Sint-Niklaaskerk en aan de Hema. De betonnen sokkels liggen er al, maar die worden weer afgebroken. De kunstwerken zullen gewoon vanop het plein vertrekken.

De balk zal de eerder voorgestelde glinsterende snoer van kunstenares Ayse Erkmen vergezellen.

 

S.M.A.K. zal van 31 oktober tot 14 februari een tentoonstelling brengen met werk van de twee kunstenaressen en belicht ook de twee kunstwerken op de Korenmarkt. De plaatsing is voorzien voor de eerste helft van 2016. Beide werken kosten elk 350.000 euro.