Kunstenfestival Watou ’15

vod
vr 03/07/2015 - 15:50 Tot 30 augustus kan u in Watou de tijd even laten stilstaan tijdens het Kunstenfestival. De 35ste editie van het festival draait rond het thema 'in de luwte van de tussentijd'.

kunsten kunstenfestival watou remco campert herman van veen zomerzinnen de muur

Beluister Bar du matin over Watou

Tijd staat even stil op kunstenfestival Watou

In de luwte van de tussentijd

Elke zomer slaat het Kunstenfestival van Watou zijn tenten op in het gelijknamige kunstdorpje aan de Franse grens. Op verschillende locaties in het dorp strijken dichters en beeldend kunstenaars neer, aanstormend talent en gevestigde waarden uit binnen- en buitenland.

Intendant Jan Moeyaert en poëziecurator Willy Tibergien brengen elk jaar beeld en taal samen rond een thema. Dit jaar is dat ‘In de luwte van de tussentijd’. Het Kunstenfestival Watou roept op tot onthaasting. Rust en traagheid zijn zeldzaam geworden. We drammen en denderen maar door en hebben geen tijd voor tussentijd. In Watou kan u deze zomer even stil staan. “We willen aandacht schenken aan aandacht voor de juiste dingen. We omarmen de schoonheid van het alledaagse. We koesteren en vermenigvuldigen de momenten van verwondering. We nemen tijd voor weemoed en herinnering”, zo zeggen de organisatoren.

Deze 35ste editie van Watou ontvangt meer dan vijftig kunstenaars. Onbegonnen werk om ze allemaal te bespreken. Enkele evenementen:

Zomerzinnen

Gedurende acht opeenvolgende weekends kan u naar ‘Zomerzinnen’, mini-happenings en ontmoetingen met andere kunst- en cultuurdisciplines, telkens binnen het kader van het jaarthema. Er zijn auteurslezingen, een intieme leesclub, optredens, voorstellingen, …
Op zaterdag 25 juli presenteert de Antwerpse stadsdichter Stijn Vranken er 'De Sprekende Ezels', een namiddag vol muzikaal, poëtisch en beelden podiumplezier.
Zondag 26 juli speelt Theater Stap de voorstelling 'De Bank' naar een tekst van Paul Verrept.

De Muur

Met het project ‘De Muur’ brengen negen kunstenaarsduo’s deze zomer woord en beeld in symbiose, maar dan voor korte duur. Een illustrator of beeldend kunstenaar gaat samen met een schrijver of dichter de uitdaging aan om op een aantal dagen tijd een uniek, maar vluchtig kunstwerk te maken op een muur in het Festivalhuis. Het resultaat wordt gedurende één weekend aan het publiek tentoongesteld om daarna opnieuw te verdwijnen, waardoor de Muur telkens weer verandert in een blank canvas voor het volgende duo.

In het weekend van 25 en 26 juli is het de beurt aan auteur/illustrator Paul Verrept en illustrator Ingrid Godon. De twee werkten al meermaals samen en mogen nu samen De Muur te lijf gaan.

Remco Campert

Watou zet dit jaar de Nederlandse dichter, schrijver en columnist Remco Campert in de bloemetjes naar aanleiding van diens 85ste verjaardag. Campert kreeg in 2015 de meest prestigieuze literaire onderscheiding van Vlaanderen en Nederland: de Prijs der Nederlandse Letteren. In Watou vindt u zijn werk op verschillende plaatsen op het parcours terug. En in het Festivalhuis wordt de Poëzienema ingericht, een cinemazaaltje waar dit jaar alle vertoningen draaien rond Remco Campert.

Bekijk hier het Cobra-archief over Remco Campert.

Herman Van Veen

Met Herman Van Veen zet het Kunstenfestival nog een tweede Nederlander in de bloemetjes. Van Veen viert in 2015 zijn zeventigste verjaardag . Daarom is in Watou de Eregalerij aan hem gewijd. Er zijn enkele van zijn beeldende werken te zien naast poëtische teksten en een selectie van fragmenten uit zijn shows. In ‘Cinema Van Veen’ is er een documentaire over de kunstenaar te zien.

Meer over 'Herman Van Veen 70' op Cobra.be

Breinmodellen van Jan Fabre

Jan Fabre presenteert in het huis Lenoir enkele breinmodellen. De bevindingen van neurofysioloog Giacomo Rizzolatti, die de spiegelneuronen ontdekte, vormden een inspiratiebron voor deze installaties. In ons brein zetten spiegelneuronen aan tot medeleven en imitatie. Kunnen we met ons brein dan voelen? En kunnen we denken met ons hart? De breinmodellen, op reële grootte, staan als een soort monumentale maquette opgesteld. De breinen staan onder constructie, worden gerestaureerd.

Lees hier op Cobra.be meer over het knetterend brein van Jan Fabre

Alle informatie en het volledige programma van Kunstenfestival Watou’15 vindt u hier.

Peter De Cupere - Scent Reader

'Bar du matin XL' op Radio 1 was zondagochtend 4 juli te gast in Watou. Beluister hiernaast drie uur 'Bar du matin' met Lara Taveirne, curator Jan Moeyaert, Peter De Cupere en Josse De Pauw.
Alle info hierover vindt u hier.