De menselijke driften

vod
vr 03/07/2015 - 13:31 In het paviljoen Horta-Lambeaux van het Jubelparkmuseum is het gerestaureerde beeldhouwwerk "De Menselijke Driften" van kunstenaar Jef Lambeaux voorgesteld (1852-1908). De restauratiewerken werden uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) en werden afgerond op 26 juni.

jef lambeaux paviljoen victor horta menselijke driften passions humaines brussel jubelpark jubelparkmuseum restauratie

De restauratie van het reliëf 'De menselijke driften' werd gesteund door het Fonds Inbev-Baillet en de kostprijs bedroeg 36.689 euro.

"Het paviljoen waarin het reliëf wordt tentoongesteld, ontworpen door Victor Horta (1861-1947), werd vorig jaar al volledig in ere hersteld", aldus de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) "Nu schittert het monument als nooit tevoren. En dat mag je letterlijk nemen. Niemand kon het geheel ooit zo aanschouwen als nu."

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) toont zich bijzonder opgetogen dat ze het reliëf een tweede keer mocht onthullen.

"Voor mij was het reliëf, zoals voor velen, altijd een enigmatisch werk wegens geruchten over de aanstootgevende vorm en inhoud. Maar nu ik het zie, is het voor mij vooral een grote brok artistiek plezier en een sculpturale krachttoer", zegt ze.

De staatssecretaris noemt de restauratie bovendien een "modelvoorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen twee Federale Wetenschappelijke Instellingen" en wijst op de vele mogelijkheden die er nog bestaan in verband met het "aanboren van geld uit de privésector", verwijzend naar het Fonds Inbev-Baillet Latour.
 

(bron: Belga)

[Het paviljoen kan tijdens de periode van het zomeruur elke woensdag en elk weekend bezocht worden. Let op! In het paviljoen zelf is geen kassa, de tickets dienen vooraf te worden aangekocht in het Jubelparkmuseum even verder in het park.

woensdag van 14 tot 16 uur
zaterdag en zondag van 14 tot 16.30 uur
]

Bekijk hier 'De menselijke driften' in het archief.