Hommage aan Balder

vr 03/07/2015 - 16:49 Vorig jaar overleed de Gentse kunstenaar Balder. Galerie Lieve Lambrecht in Merendree brengt nu samen met zijn weduwe Mi van Landuyt een hommage aan de kunstenaar. Er zijn werken te zien vanaf zijn popart-periode tot zijn laatste abstracte werken.

kunsten balder boudewijn van hoecke nieuwe rococo hommage galerie lieve lambrecht bibliotheek nevele

Balder - Casting
Balder - Sit Under These Boots
Balder - Less is more

De Gentse kunstenaar Balder, een pseudoniem voor Boudewijn Van Hoecke, is niet zo bekend bij het grote publiek. Hij maakte deel uit van de Gentse kunstwereld in de jaren zestig en zeventig. Hij studeerde aan de Academie van Gent en aan de Ecole du Louvre in Parijs. Hij was de medestichter van de groep 'Nieuwe Rococo', een groep kunstenaars die tegen de gevestigde schilderkunst rebelleerden. 

Een impressie van Balder (1980)

Het programma 'Dag aan dag' toont schilderijen en grafiek van de Gentse kunstenaar Balder, pseudoniem voor Boudewijn Van Hoecke. (Dag aan dag, 14 maart 1980)

Zijn vroege werken zijn beïnvloed door de popart en de Nieuwe Figuratie.
Later maakt hij meer geometrisch abstracte werken.

‘Nieuwe Rococo’

Meeting 69

'Zoeklicht' brengt verslag uit van een tentoonstelling in een kantoorgebouw in Brussel van werken van kunstenaars van 'Groep A' en 'Nieuwe Rococo'. De kunstenaars van 'Groep A' zijn Agnes maes, Daniel de bruyn, Ludo bex en Richard Simoens. Tot de 'Nieuwe Rococo' behoren Desy Deseyn, Lou Copers, Frank Van den Berghe, André Naessens en Balder. (Zoeklicht, 25 juli 1969)

Als jonge kunstenaar trok hij in de jaren zestig naar Amsterdam. In oktober 1967 stichtte hij met vrienden als Desy Deseyn, Lou Copers, Frank Van den Berghe, André Naessens de nieuwe Gentse kunstbeweging ‘Nieuwe Rococo’. Zij waren sterk beïnvloed door de popart en een kunstenaar als Roger Raveel.

Het museum in een schilderij

Grootste manifestatie in de 20ste eeuw

Zeven Gentse kunstenaars van de kunstgroep 'Nieuwe Rococo' schilderen een kunstwerk van 105 meter lang en 1,5 meter hoog. In Amsterdam werken ze het af. Het zal dan 210 meter lang zijn. In januari 1968 zal het zijn uiteindelijke bestemming krijgen: rond het Rijksmuseum. (Tienmagazien, 21 november 1967)

Zeven kunstenaars van de groep 'Nieuwe rococo' maakten in 1967 een kunstwerk van 210 meter rond het stedelijk museum in Amsterdam. Ze hadden eerst in het Pand in Gent een schilderij gemaakt van 105 meter lang en 1,5 meter hoog. In Amsterdam werkten ze het af. Het was een manier om te protesteren tegen het gebrek aan aandacht van de officiële circuits.
"Het is gewoon een idee, een nieuw idee van ons", zegt Balder in de reportage van Tienmagazine (zie hiernaast). "Rembrand is zeker en vast een genie geweest, maar wij zijn het ook", reageert een andere kunstenaar. "Het is een museum in een schilderij in plaats van het schilderij in het museum", besluit een derde kunstenaar. Hun protest kreeg in ieder geval gehoor met deze reportage.

Later viel 'Nieuw Rococo' uiteen en ging iedereen zijn eigen weg.

Hommage aan Balder

'Hommage aan Balder' in Galerie Lieve Lambrecht in Merendree loopt tot en met zondag 26 juli.
In de bibliotheek van Nevele zijn ook nog heel wat werken tentoongesteld. Onder andere sobere werken in potlood, die hij tijdens de laatste jaren van zijn leven maakte.

 

Breng zeker ook een bezoek aan de beeldentuin van de Galerie. Bekijk hier een aantal beeldhouwwerken.

[De tentoonstelling loopt tot en met zondag 27 september
en is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14u tot 19u
Klik
hier voor meer informatie over de deelnemende kunstenaars.]