Tekeningen met een twist

vod
do 26/03/2015 - 11:13 Update: wo 05/08/2015 - 10:00 Al bijna dertig jaar lang maakt Karl Meersman twee tekeningen per week, voor Trends en voor Knack focus, op zijn eigen, onnavolgbare manier: raak, subtiel, scherp, maar niet provocerend. Een selectie ervan hangt nu in Galerij Berko in Knokke-Heist onder de noemer 'M'as-tu vu?'.

karl meersman trends knack focus sint-niklaas stedelijk museum tentoonstelling boek portraits on paper

Eerder dit jaar liep in het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas de expo 'Portraits on Paper' van Karl Meersman. Een aangepaste versie van die tentoonstelling is vanaf zaterdag 8 augustus te zien in Galerij Berko in Knokke-Heist. Onder de noemer 'M'as-tu vu? Portraits of Stars & Divas' presenteert Meersman daar een selectie portretten. Vaak geeft hij daarin zijn satirische kijk op de dingen en vooral mensen in de actualiteit.

Karl Meersman publiceerde zijn eerste tekening in 1987 in Trends, al spreekt hij zelf van portretten. Want dat zijn het ook: scherpe observaties van zijn model, vaak gebaseerd op foto's. Maar altijd met een 'twist', een draai aan de tekening in de beste traditie van het surrealisme. Puur ambachtelijk gemaakt ook, met potlood, aquarel, gouache en pastel op papier. Een keer liet Karl zich verleiden tot de computer, maar nooit meer.

Die eerste prent voor Trends was niet te zien op de tentoonstelling in Sint-Niklaas. Meersman had zich voor 'Portraits on Paper' beperkt tot zijn productie van de laatste vijftien jaar. Omdat hij niet wou dat sommige jeugdwerken het daglicht nog zien, en ook omdat sommige van die tekeningen gewoonweg niet meer terug te vinden zijn.

Tekeningen met een twist

Al bijna dertig jaar lang maakt Karl Meersman twee tekeningen per week, voor Trends en voor Knack focus, op zijn eigen, onnavolgbare manier: raak, subtiel, scherp, maar niet provocerend. Een selectie ervan hangt nu in het Museum van Sint-Niklaas onder de noemer 'Portraits on Paper'. Cobra.be kreeg een rondleiding van de tekenaar.

Zelfs dan was de selectie voor deze tentoonstelling geen sinecure. Vijftien jaar tekenen betekent al snel tweeduizend portretten en daaruit heeft Meersman er negentig geselecteerd. Jan Hoet als kunstpaus moest er zeker bij, maar ook Maggie De Block als de Venus van Willendorf, Robin Williams als melancholische clown en de Syrische leider Assad als Hitler, tot aan zijn nek in de doodshoofden. En Jeremy Clarkson van Top Gear,  onlangs ontslagen door de BBC, maar door Karl Meersman al eerder -letterlijk- in de hoek gezet, in de buurt van een echt brandblusapparaat, moest er zo nodig een brandje geblust worden.

 

klik op de foto hieronder om meer tekeningen te zien

 

De tentoonstelling 'M'as-t vu? Portraits of Stars & Divas' is te zien in Galerie Berko in Knokke-Heist van 8 tot en met 23 augustus.

Naar aanleiding van de eerdere tentoonstelling in Sint-Niklaas verscheen bij Hannibal het boek 'Portraits on Paper', dat de 100 beste tekeningen bundelt, van Abraham Lincoln tot Barack Obama en van Toots Thielemans tot Lou Reed.