Een camionette vol Kama en Seele

vod
vr 23/01/2015 - 10:28 Kamagurka en Herr Seele stellen samen tentoon in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen. 'Tegen de muur' toont nieuw werk en schilderijen die ze samen gemaakt hebben in de loop der jaren.

kunsten kamagurka herr seele tegen de muur antwerpen galerie de zwarte panter adriaan raemdonck cowboy henk

Cobra.be ontmoet Kamagurka en Herr Seele in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen. Kamagurka stelde al tweemaal tentoon in deze galerie. "Het is eigenlijk een soort museum en het is het huis van Fred Bervoets", verklaart Kamagurka hun keuze. "Antwerpen en Rubens, Jordaens en Van Dyck zijn mijn grote voorbeelden", vult Herr Seele aan.
 

"Ik was zeventien en jij was twintig"

"Toen ik Herr Seele leerde kennen dertig jaar geleden, was ik versteld toen ik zijn schilderijen zag", uit Kamagurka zijn bewondering voor Herr Seele. "En nu is de tijd gekomen om die schilderkunst naar boven te halen. Ik heb ook op mijn manier mijn schilderkunst ontwikkeld en het is plezant om dat na zoveel jaar eindelijk samen te brengen. Dat versterkt elkaar."

Ze leerden elkaar kennen op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Herr Seele was zeventien en Kamagurka twintig. Hun gekuifde held Cowboy Henk zag voor het eerst het levenslicht in 1981 in de strip 'Bob Plagiaat', die toen in de krant 'De Vooruit' verscheen. Lang duurde het niet voor de krant na talloze klachtenbrieven het stel aan de deur zette, maar hun Vlaamse cowboy veroverde de wereld. De ultieme erkenning kwam begin dit jaar, toen het compilatiealbum 'Cowboy Henk' de Prix du Patrimoine kreeg op het Internationale stripfestival van Angoulême.

 

Elkaar inspireren en vakmanschap

Na al die jaren blijven ze elkaar inspireren. "Zolang hij zo fris blijft in zijn teksten, blijf ik superenthousiast", glundert Herr Seele. Herr Seele bracht de kunstwerken persoonlijk in zijn camionette van Oostende naar Antwerpen. "Ik zag hem uit die camionette komen, verkleed als een soort kanarievogel en met een beige hoed aan...", grapt Kamagurka. "Ik zie hem staan en ik denk: Ja, dat is iets interessants".
"Ik weet niet wat hij goed vindt aan mij," vraagt Herr Seele zich luidop af, "maar ik ben een vakman, een ambachtsman en ik denk dat hij dat wel leuk vindt. Geen gezeik, gewoon: de zweep erop."
"Er is inderdaad een enorm gebrek aan vakmanschap,", beaamt Kamagurka,"en het wordt onderschat. Er zou een universiteit moeten zijn voor loodgieters die zo goed zijn dat ze maar één keer in je hele leven moeten komen."
 

Tegen de muur

Wat in de camionette kon, hangt op de tentoonstelling.
Er hangen een aantal werken uit het boek 'De Vaderlandse Geschiedenis', dat ze samen maakten en waarin Cowboy Henk de geschiedenis van België op geheel onorthodoxe wijze uit de doeken doet. 36 pagina's Belgische geschiedenis, 36 schilderijen.

Herr Seele bracht "per ongeluk" een "verkeerd" werk mee naar Antwerpen, een portret van zijn vader door zijn moeder geschilderd. Prompt beslist Kamagurka om ook een schilderij van zijn vader mee te brengen. "Goed idee!" reageert Herr Seele meteen enthousiast."Ik vind het wel leuk om een beetje het persoonlijke verhaal..., de biografie van de kunstenaar mag ook wel een rol spelen in de tentoonstelling."

De eerste titel van de tentoonstelling was 'Eindelijk', nadien bedacht Kamagurka de titel 'Kamagurka en Herr Seele. Tegen de muur'. Het is zeker geen verwijzing naar de gebeurtenissen in Parijs, de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo, want de titel werd voor deze feiten bedacht. Er hangt wel een hommage aan Charlie Hebdo: hun 'Laatste Avondmaal'.
 

[De tentoonstelling 'Kamagurka & Herr Seele Tegen de muur' loopt van 25 januari 2015 tot en met 8 maart 2015 in Galerie De Zwarte Panter in Antwerpen.]