Mons culturele hoofdstad van Europa

vod
di 13/01/2015 - 11:19 Video update: zo 25/01/2015 - 10:03 Vanaf 24 januari is Mons als eerste Waalse stad Culturele Hoofdstad van Europa. Er worden wereldpremières en prachtige tentoonstellingen aangekondigd. Kritische stemmen hebben vragen bij een aantal grote projecten. Het Openingsfeest klinkt veelbelovend met 'L'envolée Chromatique' en blinkende poncho's van de Luikse ontwerper Jean-Paul Lespagnard.

mons culturele hoofdstad van europa cultuur mons 2015

Opening in betovering

Volksfeest in Bergen voor opening cultureel jaar

Het thema van het openingsfeest was licht en betovering. "We organiseren dit openingsweekend omdat we willen dat cultuur toegankelijk is voor een breed publiek", zegt Elio Di Rupo, burgemeester van Bergen en bezieler van het project.

Op zaterdag 24 januari is 'Mons 2015 - culturele hoofdstad van Europa' officieel geopend. Elio Di Rupo, burgemeester van Bergen en bezieler van het project, nam de honneurs waar en ook koning Filip en koningin Mathilde mochten niet ontbreken. Voor het massaal opgekomen publiek was er een groots volksfeest in het teken van licht en betovering.

 

De oude en de nieuwe stad

Met de trein bent u op 40 minuten vanuit Brussel in Mons (of Bergen). Bij het binnenrijden van de stad ziet u aan de ene kant het historische centrum met nauwe middeleeuwse steegjes, gedomineerd door het Belfort. Dit is Mons Intramuros.

Congrescentrum MICX in Bergen geopend

De Poolse architect Daniel Libeskind heeft een internationaal congrescentrum ontworpen in Bergen. De stad in Wallonië is vanaf 24 januari de culturele hoofdstad van Europa. (Journaal, 10 januari 2015)

Aan de andere kant van de sporen ligt de nieuwe stad, waar de beroemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind het nieuwe congrescentrum MICX bouwde. Deze architect ontwierp ook het Joods Museum in Berlijn en het masterplan van Ground Zero in New York. (zie reportage hiernaast)

Het station is ook nieuw en werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, maar het zal pas klaar zijn in 2016.

Kritische stemmen

Culturele hoofdstad Bergen: heropleving of financiële kater?

Zowel de krant 'De Standaard' als 'The Guardian' stelt zich grote vragen bij dit project, 'Mons 2015'. Het begon al met de mislukking van 'The Passenger' van Arne Quinze. De stad wou uitpakken met deze houten constructie, het kunstwerk zou gedurende vijf jaar de stad opfleuren, maar het werd al afgebroken nog voor het culturele feestjaar begon. Deze tegenslag, samen met de andere projecten die heel veel geld kosten en/of niet op tijd zullen klaar zijn en de stad in een bouwwerf veranderen, zijn grote punten van kritiek. Zo worden er vijf nieuwe musea gepland, wat op zich al veel is in één jaar. De 'Artotheek', de 'Pôle muséal' waar het Bergense erfgoed wordt bewaard, het 'Mons Memorial Museum' met een unieke collectie oorlogswapens, het Belfortmuseum en de neolithische mijnsite SILEX’S die naar de van Spiennes leidt, zouden vanaf april één voor één geopend worden.

Wat er wel te beleven valt

Mons wil echt iets groots maken van dit feestjaar. Guy Cassiers en Wim Vandekeybus zullen in Théâtre Manège de wereldpremière van hun nieuwe voorstelling brengen. 'Van Gogh au Borinage', 'Mons Superstar', 'Atopolis', 'L'homme, le dragon et la mort' en 'Verlaine, Cellule 252' zijn tentoonstellingen om naar uit te kijken.

Maar ook de stad zelf is de moeite waard om te ontdekken. Het Belfort van Mons maakt samen met de 'Doudou' deel uit van het Werelderfgoed van Unesco. Het Belfort is het enige barokke belfort in België. 'Doudou' is de lokale benaming voor een grote drakenpop die wordt meegedragen tijdens het Ducasse, het grootste folkloristische feest van Bergen.

Het culturele feestjaar wordt opgedeeld in vier "culturele seizoenen": de betovering, het groot vertoon, een vurige zomer en de heropleving.
 

De betovering - van 24 januari tot 31 maart

- Het openingsfeest op 24 januari staat in het teken van verlichting en belooft sprookjesachtig te worden. Er worden 18.000 zilverkleurige poncho's uitgedeeld aan de bezoekers, het Belfort zal speciaal verlicht worden en ‘Place du Parc’ zal in vuur en vlam gezet worden met duizenden kaarsen. Fanfares en draken zullen zeker niet ontbreken. De Vlaamse kunstenaars Filip Gilissen en het collectief 'Het Pakt' zijn van de partij, maar ook 'Dirty Monitor' uit Charleroi, dat een week later ook op het Lichtfestival Gent staat.

Vincent van Gogh en de Borinage

De expo 'Van Gogh in de Borinage' moet Bergen mee op de kaart zetten als Culturele Hoofdstad van Europa. Het is hier, in deze mijnstreek, dat Van Goghs leven en carrière een cruciale wending krijgen. Ruim zeventig schilderijen en tekeningen uit deze periode worden getoond in het kunstmuseum BAM (Beaux-Arts Mons). De zevende dag ging kijken met kunsthistorica Eva Janssens. Studiogast in curator Sjraar van Heugten.

- De tentoonstelling 'Van Gogh au Borinage. De geboorte van een kunstenaar.' loopt van 25 januari tot 7 april in het BAM (Musée des Beaux-Arts Mons)
Een zeventigtal uitzonderlijke schilderijen, tekeningen en originele brieven van Van Gogh schetsen de levensomstandigheden in de Borinage, waar hij tussen 1878 en 1880 zijn leven als predikant opgeeft om schilder te worden. We zien ook de aanvang van zijn bijzonder artistiek traject.
Cobra.be maakt hierover een reportage met kunstenares Ellen de Meutter. Dit zal ook te zien zijn in 'Hoera cultuur!' op Canvas op vrijdag 30 januari om 19u30.

- De tentoonstelling 'Mons Superstar!' loopt van 24 januari tot 12 april in 'Les Anciens Abbatoirs'
'Mons Superstar!' is een speelse, interactieve expo die ons laat kennismaken met gepassioneerde uitvinders en idealisten uit de omgeving van Mons.
 

- 'Hollywood au Pied du Terril' is een tentoonstelling over de film 'Lust for Life' uit 1956 over het leven van Vincent van Gogh. Vincente Minnelli en Kirk Douglas filmden toen tien dagen in Wasmes, Hornu en Saint-Ghislain.
 

- Het podiumfestival VIA bestaat al meer dan twintig jaar en heeft plaats van 13 maart tot 25 maart. Dit jaar staat het in het teken van de film. Zo is er op 20 maart 'Children of Nowhere' van Fabrice Murgia uit Charleroi in samenwerking met Cie Artara en LOD Muziektheater. Het is een versmelting van theater, muziek, reisverslagen en film.

 

Het groot vertoon - van 1 april tot 27 juni

- Van april tot september zullen performers en installaties de stad inpalmen, er zijn heel wat volksfeesten en artistieke manifestaties. Oude boeken die uit een venster vallen, een benedenverdieping die veranderd is in een aquarium, graffiti en muurschilderingen

- De tentoonstelling 'Atopolis' in samenwerking met Wiels loopt van 13 juni tot 18 oktober in Manège de Sury in Mons.
Deze expo van hedendaagse kunst presenteert kunstenaars die gepassioneerd zijn door migratie. Meer dan twintig kunstenaars installeren tijdelijk een voorstelling van "de ideale stad".

 

Een vurige zomer - van 28 juni tot 25 september

- In de zomer zal de 'Grand Place' versierd worden met achtduizend zonnebloemen, een project van de kunstenares Fanny Bouyagui.

- 'La Chine Ardente' laat ons kennismaken met de hedendaagse Chinese kunstenaars en hun monumentale beeldhouwwerken.
De tentoonstelling loopt van 4 juli tot 4 oktober in de Anciens Abattoirs.

 

De heropleving - van 26 september 2015 tot 24 januari 2016

- Vanaf 17 oktober stelt het BAM de tentoonstelling 'Verlaine, Cellule 252' voor. Deze tentoonstelling begint bij de ruzie tussen Arthur Rimbaud en Paul Verlaine en het geweerschot waardoor Verlaine veroordeeld werd. Het verhaal gaat dan verder in de gevangenis van Mons, waar Verlaine tussen 1873 en 1875 verschillende meesterwerken schreef.
Deze tentoonstelling loopt tot 21 januari 2016.

- De tentoonstelling 'L'homme, le Dragon et la Mort' toont op welke manier de iconografie van Sint-Joris en de draak altijd een sterke motor is geweest voor de Europese verbeelding. De verering van Sint-Joris kende een aanzienlijk succes en zijn bekendheid reikte tot in alle delen van de christelijke wereld. We krijgen een selectie van werken (schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, miniaturen...) te zien die de heilige op verschillende manieren afbeelden.
De tentoonstelling loopt van 18 oktober tot 17 januari 2016 in MAC'S - Site du Grand-Hornu in Hornu.

Alle informatie over 'Mons 2015' op www.mons2015.eu/nl