Octave Landuyt, ondanks alles

vod
vr 09/05/2014 - 15:12 Op zijn 92ste is Octave Landuyt nog steeds actief als schilder, beeldhouwer, juweelontwerper en nog veel meer. In Antwerpen kunt u tot 30 juni recent en minder recent werk van deze nestor van de Belgische beeldende kunst bewonderen.

octave landuyt picasso antwerpen wm-gallery magisch realisme assemblages juwelen

Octave Landuyt in gesprek met Cobra.be

Radio 1 op bezoek bij Octave Landuyt

09/05/201419:03

Radio 1 op bezoek bij Octave Landuyt

09/05/201419:03

Een scherpzinnig man met een uitgesproken mening over kunst en hele reeks andere zaken. Een kunstenaar met een carrière van meer dan zeventig jaar. Arbeider bij Genaral Motors, leraar en oprichter van de Rijksnormaalschool van Gent die in de jaren vijftig de eerste tekenleraars vormde. Tekenaar, schilder, beeldhouwer, keramist en juweelontwerper. Dat is de Octave Landuyt die ons rondleidt in zijn recentste tentoonstelling in de WM-Gallery in Antwerpen. De kleine galerie heeft de kunstenaar er toe gedwongen een bewuste keuze te maken. Vandaar dat er veel kleine sculpturen en assemblages te zien zijn, naast een hele reeks juwelen. Maar toch ook enkele tekeningen en grotere schilderijen met de typische ronde hoofden.

Een zoektocht naar onontdekte gebieden

Het is opmerkelijk dat Landuyt - duidelijk een man van de wereld - ons met zijn werk toegang biedt tot een universum waar de fantasie heer en meester is. In een inleiding op een tv-reportage formuleerde kunstrecensent Ludo Bekkers het jaren geleden als volgt: “Het werk van Landuyt is als een zoektocht naar onontdekte gebieden.”

Bij deze zoektocht speelt het toeval een grote rol. Dat manifesteerde zich al op jonge leeftijd. Landuyt haalt herinnering op aan zijn jeugd waar hij met zijn ouders boven een kleine slachterij woont in Eeklo. Naast de slachterij is er een smidse waar de jonge Landuyt ook menig uur doorbrengt. De substantie en de kleur van het bloed enerzijds en het vuur van de smidse anderzijds zijn elementen die blijvende indruk op de kunstenaar in spe hebben gemaakt en die later vitale onderdelen worden van zijn palet. Later verhuist het gezin naar Kortrijk waar Landuyt in een nabijgelegen stort een gedroomde speelplaats ontdekt. Waarschijnlijk ligt hier de oorsprong van zijn voorliefde voor ongewone combinaties van gevonden voorwerpen met eigen sculpturen. Als Landuyt later in Parijs met Picasso kennis maakt en hem over dat stort vertelt is deze met terugwerkende kracht jaloers: “Wij hebben dat moeten gaan zoeken, jij hebt het bij wijze van spreken opgedrongen gekregen!

Met de dood als eeuwige metgezel

Op de vraag of hij het lastig vindt om op zijn leeftijd aangesproken te worden antwoordt hij zonder aarzeling: “Absoluut niet”. Sowieso spelen dood en verval al sinds het begin van zijn carrière een belangrijke rol in zijn oeuvre.

Ook op zijn 92ste blijft de kunstenaar actief. Ondanks de tijdsgeest die zijn stijl dikwijls niet (meer) apprecieert. Maar daar heeft de eigengereide man duidelijk lak aan. Dat is ook de reden waarom hij deze expo de titel ‘Nevertheless’ gaf. “Niettegenstaande alles ben ik er nog, exposeer ik nog. Dat is niet altijd van een leien dakje gelopen. Maar zonder dat zou ik ook niet gewerkt hebben.” Ooit vroeg een Franse journalist aan Landuyt hoe hij zijn werken tot stand komen. “Je travaille avec du café et des coups de pied au cul.” Als kunstenaar heeft Landuyt nood aan obstakels die overwonnen moeten worden, indien nodig bedenkt hij ze zelf om zich zo tot het uiterste te drijven.

[ 'Octave Landuyt - Nevertheless' in WM-Gallery in Antwerpen van 10 mei tot 30 juni 2014 ]