Jan Vanriet: vergeten werk op papier

©Peter Van Beneden vod
vr 25/04/2014 - 09:19 De tentoonstelling 'Jan Vanriet, werk op papier' in Cultuurcentrum Hasselt presenteert naast nieuw werk ook nooit eerder getoonde tekeningen en aquarellen van de kunstenaar.

kunsten jan vanriet kunstenaar schilder tekenaar dichter werk op papier tentoonstelling expo aquarel tekening besoin de rien ceausescu cultuurcentrum hasselt

Jan Vanriet in Hasselt

De Antwerpse kunstenaar Jan Vanriet exposeert voor het eerst  in 1972 in galerie 'De Zwarte Panter'. Meteen daarna begint hij een tien jaar durende samenwerking met Jan Lens van galerie 'Lens Fine Art'. Vanriet  ontwikkelt zich als aquarelschilder, en hij schrijft ook. Hij publiceert dichtbundels, werkt mee aan literaire tijdschriften. Tot vandaag tekent hij de covers van het tijdschrift 'Revolver'.

©Jan Vanriet - Compte à Régler, 1988

Er is grote belangstelling uit het buitenland voor zijn werk: in 1984 neemt Jan Vanriet deel aan de Biënnale van Venetië, in 1988 wordt hij uitgenodigd in Seoul voor de 'Olympiad of Arts'. Zijn doek 'Compte à Régler' wordt daar in de collectie van het Museum of Contemporary Art opgenomen en in 1990 behaalt hij er de bijzondere prijs op het Art Festival. Hij wordt uitgenodigd voor een tentoonstelling in Los Angeles en verblijft in de jaren tachtig twee keer in New York.

Nu is er veel belangstelling voor het werk van Jan Vanriet, maar het is ooit anders geweest. In een bepaalde periode, aan het eind van de jaren tachtig, begin jaren negentig, had hij vaak het gevoel "als een ondergronds kunstenaar zijn gangetje te moeten gaan."  Wat hij toen maakte, werd weggelachen en zelfs verbannen, "omdat het passé was."
 

Oude primeurs

Op de tentoonstelling 'Jan Vanriet, werk op papier' in het Cultuurcentrum Hasselt haalt Vanriet de werken die hij toen maakte, weer boven. "Er zijn heel veel werken die in ons huis sluimerden, waarvan we het bestaan vergeten waren, en die we nu voor de eerste keer tonen, oude primeurs eigenlijk." legt de kunstenaar uit. Vanriet vindt dat zijn werken nog  fris en actueel zijn. Daarom is hij ook blij met deze tentoonstelling: "Het is een soort inhaalbeweging op de tijd, op de goede smaak die er toen heerste."
 

Het teken van de hamster

De oudste werken die op de tentoonstelling hangen, zijn  twee aquarellen die hij in 1979 maakte bij 'Het teken van de hamster' van Hugo Claus. (Bekijk het filmpje hiernaast)

 

 

 

 

©Jan Vanriet - 'Geste Auguste' uit 'Besoin de Rien'


Daarnaast ook een reeks tekeningen die hij eind jaren '80, begin jaren '90 in New York maakte, waaronder de reeks 'Besoin de rien', over de Ceausescu's die worden terechtgesteld.
(zie ook de reportage hierboven)

 

 

 

 

Naast deze oudere, nieuw ontdekte werken toont de tentoonstelling dus ook heel recente tekeningen.

Piseuse © Jan Vanriet

"Ik heb het tekenen herontdekt door de krant 'De Morgen' die me kwam vragen om voor hen te tekenen, voor de bijlage, voor hun essays." herinnert Vanriet zich. "Voor zo één tekening maakte ik zes schetsen en dat spoorde me aan om veel te gaan tekenen en ik heb dat sindsdien niet meer losgelaten." 

De ruimte in Hasselt is een publieke ruimte waar ook de concertgangers en het theaterpubliek doorlopen. "Het is prettig om hier tentoon te stellen: veel bezoekers, veel activiteiten, een heel levend gegeven, misschien levendiger dan soms in de tempels van de beeldende kunst."

Nieuw werk van Jan Vanriet
Jan Vanriet is nog lang niet uitverteld. In Hasselt licht hij met de aquarel 'Berlijn, Lichten' (zie hiernaast) al een tipje van de sluier van zijn volgende tentoonstelling. "Ik vind ook met de nieuwe werken die ik maak dat het beter en beter wordt, dus wie weet waar het eindigt."

 

[ De tentoonstelling 'Jan Vanriet, werk op papier' loopt van 27 april tot 22 juni 2014 in de grote exporuimte van het Cultuurcentrum Hasselt. Op 20 juni 2014 om 20u is er een nocturne met kunstenaar Jan Vanriet. ]

Jan Vanriet in ons archief

©Jan Vanriet - Berlijn, Lichten, 2014