45 jaar Galerie De Zwarte Panter

do 05/12/2013 - 03:00 Op 5 december 1968 opent Adriaan Raemdonck galerie De Zwarte Panter in Antwerpen. Nu, 45 jaar later, bestaat de galerie nog altijd. Het is de langst bestaande galerie in Vlaanderen. Cobra.be schetst een geschiedenis met archieffragmenten.

kunsten de zwarte panter galerie adriaan raemdonck antwerpen hoogstraat kunstgalerie

De Zwarte Panter is de oudste galerie voor hedendaagse kunst die nog actief is in Vlaanderen en de tweede oudste in België.
" Het is natuurlijk iets uitzonderlijk, ondertussen ben ik de langst bestaande galerie in het Vlaamse land." vertelt Adriaan Raemdonck aan Cobra.be/Hoera cultuur! wanneer we hem bezoeken naar aanleiding van de nieuwste tentoonstelling van werken van Fred Bervoets. "In Brussel heb je 'Galerie Lanzenberg' die een beetje langer bestaat. We vieren het niet echt, we moeten nu maar proberen naar de 50 te gaan."

 

Adriaan Raemdonck en De Zwarte Panter

De naam 'De Zwarte Panter' bestond al toen Adriaan Raemdonck de galerie opende. "Ik heb als student aan de academie in 1968 een pand kunnen huren nabij de Grote Markt. Het was voordien een bekend bordeel geweest en het stond leeg. Het bordeel heette De Zwarte Panter, zelfs in het Frans 'La Panthère noire'. Het was niet mijn bedoeling om galerist voor het leven te worden", vertelt Adriaan Raemdonck.
"Ik vond het een fantastische naam en heb de naam dus gelaten. Ik ben een jaar later afgeslagen aan de kathedraal door de toenmalige VMO (de Vlaamse Militanten Organisatie) omdat er diezelfde week iets over de leider van de Black Panthers in Amerika in de krant stond. Ze dachten dat het over mij ging, de leider van langharigen... "
In 1970 verhuist 'De Zwarte Panter' definitief naar de Hoogstraat. "Ik heb de naam gelaten want die was me intussen dierbaar geworden. Dat is nu 45 jaar geleden." Besluit galerist Adriaan Raemdonck.
 

Opening Galerie De Zwarte Panter (1968)

Galerie De Zwarte Panter wordt ingehuldigd met een tentoonstelling met werk van Lily Van Oost. Wannes Van de Velde en Flor Hermans zorgen voor de muziek. (Zoeklicht, 5 december 1968)

In december 1968 exposeert Lily van Oost (1932-1997) als eerste in de nieuwe galerie 'De Zwarte Panter', op de hoek van de Oude Beurs en de Wisselstraat te Antwerpen. Wannes van de Velde en Flor Hermans zorgen voor de muziek. 

Adriaan Raemdonck over De Zwarte Panter

Adriaan Raemdonck vertelt over het ontstaan van De Zwarte panter. (Tekens, 1993)

De galerie is gevestigd in het voormalige Sint-Julianusgasthuis, een historisch pand, dat bestaat uit enkele gebouwen en een kapel.
De kunstenaars die in de loop der jaren aan de galerie verbonden waren en/of zijn, zijn Eddy Ausloos, Fred Bervoets, Pieter Celie, Hugo Claus, Jan Cox, Jan Decleir, Walter Goossens, Wilfried Pas, Pjeroo Roobjee, Albert Szukalski en Jan Vanriet. In zijn galerie heeft Adriaan Raemdonck in de afgelopen veertig jaar naast tentoonstellingen ook vele nevenactiviteiten ontwikkeld, zoals voordrachten, filmvoorstellingen, concerten en boekpresentaties.

Unieke sfeer, uniek karakter

40 jaar Zwarte Panter in Antwerpen (2008)

Terzake maakte vijf jaar geleden een reportage over de galerie. Kunstenaar Fred Bervoets schetst hierin het ontstaan en de unieke sfeer van de galerie. "Het was (van in het begin) geen echte klassieke galerie, het waren vrienden, Brusselaars, Walen, Fransmannen en ze zijn hier allemaal een beetje blijven hangen. Het was niet alleen business, het was vriendschap tussen artiesten van elke gedachte. " 
"Wat opvalt is dat De Panter bijzonder laagdrempelig is", merkt kunsthistoricus Johan Pas op. "Ik ken geen enkele galerie waar de mensen zomaar binnenlopen met een ijsje en met de kinderen aan de hand. Er komen echt duizenden mensen over de vloer, meer zelfs dan in bepaalde musea. Dat geeft de galerie dat uniek karakter."