De utopie van Hans Van den Broeck: Homeland

vod
do 21/03/2013 - 12:21 Choreograaf en kunstenaar Hans Van den Broeck nam in Australië een fictieve kortfilm op over een utopische gemeenschap, ver weg van de bewoonde wereld: 'Homeland'.

homeland hans van den broeck cie soit kortfilm utopisch australie installatie

In 2011 trok Hans Van den Broeck naar Australië, waar hij in coproductie met Sydney Performers Group de kortfilm ‘Homeland’ draaide. ‘Homeland’ ging in première in de Fraserstudio’s in Sydney, en wordt nu voor het eerst vertoond in België.


Deze fictieve kortfilm is het portret van een groep mensen die een utopische gemeenschap creëren, ver weg van de bewoonde wereld. Velen onder hen verlaten de gemeenschap na een tijd en keren terug naar de stad, anderen blijven en komen terecht in een nieuwe tijdsbeleving, een fictief leven, een theaterstuk zonder einde. Hun wereld kent geen wetten en verplichtingen. Maar moet hun drang naar vrijheid plaatsmaken voor de behoefte aan regels en autoriteit?

De filmvertoning wordt uitgebreid met een installatie die vertrekt van voorwerpen uit de film. De recent ingehuldigde werkruimte van SOIT, Renold, wordt op die manier omgebouwd tot een 'objectenmuseum'. Samen met muziekwonderen Kaboom Karavan en Karen Willems (Zita Swoon Group, Yuko) wordt de
akoestische dimensie van de voorwerpen verder uitgediept. Kaboom Karavan en Karen Willems zorgen na de vertoning van de video nog voor een concert dat op deze klanken verderbouwt.
 

Hans Van den Broeck danste ooit bij Les ballets C. de la B. Hij maakte er ook zelf voorstellingen: 'Everyman', 'Eat, eat, eat', 'La sortie' en 'Lac des Singes'. Zijn eigen gezelschap Cie SOIT bestaat ondertussen meer dan 10 jaar.

 

['Homeland' - Hans Van den Broeck/ SOIT. 22-24 maart om 20u.  Workspace Renold, Groendreef 1, 1000 Brussel]