Schoonheid en wreedheid bij Philip Aguirre

vod
vr 01/02/2013 - 16:25 Video update: ma 25/03/2013 - 11:44 Schoonheid en engagement gaan hand in hand bij plastisch kunstenaar Philip Aguirre y Otegui. Daar zit zijn Baskische afkomst voor iets tussen, en ook de grote Winston Churchill. Tot eind mei palmt Philip Aguirre Mu.ZEE in Oostende in met beelden, tekeningen, collages en foto’s. Ondertussen werkt hij in Kameroen aan een landschapssculptuur.

philip aguirre y otegui beeldhouwer tekenaar oostende muzee hedendaagse kunst vluchtelingen afrika

Het Mu.ZEE stelt een uitgebreide selectie werken voor van Philip Aguirre y Otegui, een kunstenaar met oog voor schoonheid, het menselijke leed en de poëzie die tussen deze twee uitersten ontstaat. Vroege en recente werken van deze geëngageerde estheet zijn te zien in Oostende van 2 februari tot 20 mei.

Op een ijskoude winterdag trekken we naar Oostende waar Philip Aguirre druk in de weer is met de voorbereiding van een grote overzichtstentoonstelling. We treffen in het Mu.ZEE een bedachtzame kunstenaar die van zijn zoektocht naar echte, “ambetante” schoonheid zijn levenswerk gemaakt heeft.

Hij vindt zichzelf nog te jong voor een echte chronologische opgebouwde tentoonstelling. Daarom heeft hij oude en nieuwe werken gegroepeerd volgens thema’s die steeds terugkomen. Zo ontstaat er een landschap van beelden in het museum. Schijnbaar simpele beelden die refereren aan antieke mediterraanse culturen en die bijna allemaal een verhaal in zich dragen.

Soms is de aanleiding van het ontstaan duidelijk af te lezen, soms is enige uitleg vereist. Toch heeft de kunstenaar beslist om geen verklarende teksten bij de werken te plaatsen. Hij gaat er van uit dat de sculpturen en tekeningen ook zonder voorkennis voor zich spreken.

Blijkbaar brengt het samenstellen van een grote tentoonstelling als deze ook voor de kunstenaar onverwachte inzichten met zich mee. Wat Philip Aguirre opvalt in zijn werk is het continue menselijke verhaal.

De voortdurende stroom van schrijnende beelden van vluchtelingen en oorlogsslachtoffers die ons van alle kanten bereiken hebben bij hem duidelijk hun weerklank gevonden. Misschien niet verwonderlijk voor deze zoon van een Baskische vader die tijdens de Spaanse burgeroorlog in ons land terecht kwam.

Toch is Philip Aguirre in de eerste plaats een plastisch kunstenaar die mooie dingen wil maken. Op zich is dit streven in deze tijd - waar het begrip schoonheid door kunstcritici dikwijls met argwaan wordt bekeken - al een gedurfd uitgangspunt.

Toch is schoonheid voor Aguirre ook niet vanzelfsprekend. Hierover zegt hij: "Echte schoonheid is niet zoet, lief en mooi als een praline, ze moet ook de wreedheid van het leven in zich dragen. Met mijn werk wil ik deze balans opzoeken en streven naar een ‘ambetante’ vorm van schoonheid, een abstracte schoonheid met weerhaakjes.”

Recent is Philip Aguirre een aantal keren naar Afrika gereisd. In 2009 resulteerde dat in een groot monument ter ere van de bootvluchtelingen die vanuit Senegal de Canarische eilanden trachten te bereiken. Deze 'Gaalgui' is nu nog altijd te zien aan de havengeul van Nieuwpoort.

De laatste reis naar Afrika bracht de kunstenaar naar een van de arme buurten van Douala, een havenstad in Kameroen. Daar werkt hij samen met de lokale gemeenschap aan een groots opgezet semi-architecturale sculptuur. Rond een plaatselijke bron laat hij de ‘Ndogpassi III Théâtre Source’ bouwen. De bron en wasplaats wordt tot sculptuur en ontmoetingsplaats omgebouwd. Philip Aguirre heeft in zijn ontwerp de toegang en de utilitaire functies van de bron als uitgangspunt genomen en verbeterd. Hierdoor kunnen tot duizend gezinnen dagelijks drinkwater halen en hun kledij wassen. Tegelijkertijd maakt hij een sculptuur die het midden houdt tussen een amfitheater en een atrium, met de bron als hoofdrolspeler. In februari reist de kunstenaar terug naar Kameroen om het werk definitief vorm te geven.

Wie in ons land kennis wil maken met dit “stille” oeuvre van intimistische, uitgepuurde beelden kan tot 20 maart terecht in het mooie museum in Oostende.

[ Philip Aguirre y Otegui - Mu.ZEE Ooostende, van 2 februari tot 20 mei 2013 ]