Egmond en Hoorn 444 jaar later

vod
wo 23/05/2012 - 17:20 Update: di 05/06/2012 - 10:55 Vanaf 5 juni stelt het Kasteel van Gaasbeek ‘Exquisite Corpses’ tentoon, de interpretatie van de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf van het beroemde schilderij ‘De laatste hulde aan de graven Egmond en Hoorn’. Datum en plaats zijn niet toevallig.

fotografie erwin olaf schilderkunst louis gallait de laatste hulde aan de graven egmond en hoorn kasteel van gaasbeek tentoonstelling exquisite corpses expo

"Ik ben nog op zoek naar één lijk"

Historische schilderijen komen tot leven in het werk van Erwin Olaf. De Nederlandse topfotograaf maakte eerder al het 'Leidens Ontzet'. In het Kasteel van Gaasbeek maakt Olaf een interpretatie van Gallaits 'De laatste hulde aan de graven Egmond en Hoorn'.

Louis Gallait schilderde ‘De laatste hulde aan de graven Egmond en Hoorn’ in 1851. Het is zijn beroemdste schilderij. Gallait was samen met Nicaise De Keyser, Gustaf Wappers, Henri Leys en Antoine Wiertz een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de romantiek. Een stroming die vooral historische helden en grote historische gebeurtenissen schilderden die de jonge Belgische staat een boost van nationaal bewustzijn en samenhorigheid moesten geven.

Egmond en Hoorn waren zo’n nationale helden. Zij sloten zich in 1565 aan bij het Eedverbond der Edelen, een verbond tegen het bewind van de Spaanse koning Filips II. Bij de vertegenwoordiger van Filips II, de hertog van Alva, gingen ze pleiten voor een betere behandeling van de Zuidelijke Nederlanden. Het kostte hen letterlijk hun kop. De graven van Egmond en Hoorn werden beschuldigd van hoogverraad en onthoofd op de Brusselse Grote Markt. Dat gebeurde op 5 juni 1568. Op de dag af 444 jaar geleden, als de tentoonstelling opent.

Op het doek van Gallait worden de graven van Egmond en Hoorn begroet door leden van de Brusselse kruisboogschuttersgilde. Fotograaf Erwin Olaf gebruikte dezelfde opstelling van de personages, maar voegt er ook figuren aan toen. Zijn foto is geen letterlijke vertaling van het schilderij, maar een “hertaling” van de sfeer van de romantiek naar de dag van vandaag. De modellen die hij gebruikt, zijn wel gelijkend aan de personages op het doek. Daarom organiseerde Olaf op 20 april een casting in de Bozar en in het kasteel van Gaasbeek. De fotoshoot zelf vond plaats op 8 mei, in het Kasteel van Gaasbeek. Cobra.be was er telkens bij.

De tentoonstelling ‘Exquisite Corpses’ komt er op vraag van het Kasteel van Gaasbeek zelf. Graaf van Egmond was namelijk een van zijn bekendste eigenaars. En in het kasteel hangt een kopie van ‘De laatste hulde aan de graven Egmond en Hoorn’ van Louis Gallait.

© Erwin Olaf - Leids Ontzet

Erwin Olaf maakte vorig jaar furore met de fotoreeks ‘ Leids Ontzet’, over de bevrijding van de Spanjaarden. Op vraag van de universiteit en van Museum De Lakenhal maakte hij toen enkele hedendaagse historiestukken die geïnspireerd waren door schilderijen over de bevrijding van Leiden.

[Exquisite Corpses, door Erwin Olaf: van dinsdag 5 juni tot zondag 19 augustus, van 10u tot 18u, in het Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40.]