Ik wou - Ingrid Godon

vod
di 25/10/2011 - 11:16 In Museum M in Leuven is vorige week de tentoonstelling ‘Ik wou’ plechtig geopend: een reeks krachtige portretten van Ingrid Godon. Barbara Rottiers bezocht de expo op een rustiger moment, in het gezelschap van de illustratrice.

CobraKet ingrid godon ik wou expo interview barbara rottiers portretten tekening illustratrie museum m leuven toon tellegen

Neen, Ingrid Godon had nooit durven hopen dat deze tentoonstelling er zou komen. Ze maakte deze portretten gewoon voor een boek. Maar het resultaat was zo verbluffend mooi dat Museum M al gauw besloot om de originelen tijdelijk tentoon te stellen.

In de tentoonstelling wandel je langs meer dan dertig portretten die je meenemen naar een tijd van weleer. Godon vond haar inspiratie hiervoor in een oud fotoboek met familieportretten uit de Borinage, toen het nog niet geoorloofd was om voluit in de camera te lachen met al je tanden bloot. We zien stroef voor zich uit kijkende kinderen en hun ouders. Godon bewerkte ze met haar eigen kenmerkende eenvoudige stijl. En zo werden de arbeidersfamilies van rond de vorige eeuwwisseling nogmaals vereeuwigd, nu met potlood en gouache.

Bij prentenboeken staat normaal gezien de schrijver eerst vermeld en dan de illustrator. In dit geval is het anders. Toon Tellegen wilde het ook zo. Dit zou echt Ingrids boek worden. Tijdens een vorige vruchtbare samenwerking, nu een paar jaar geleden ('En toen was het feest') maakte Ingrid Godon tekeningen bij de tekst van Toon Tellegen.

Deze keer ging het verkeer in de omgekeerde richting. Toon Tellegen, die we vooral kennen van zijn dierenverhalen over de mier, de olifant en de eekhoorn, schreef korte teksten bij de portretten. Kleine mijmeringen vanuit de hoofden van de afgebeelden. Deze zijn in de vorm van een audiogids op de expo aanwezig, ingelezen door de schrijver zelf.
 

 

In de leeshoek wordt ook het oudere werk van Ingrid Godon gepresenteerd. Haar grootste prijsbeest was 'Wachten op matroos', waarvoor ze in 2001 onder andere de Boekenpauw kreeg. Maar ook 'Nellie en Cesar' is nog steeds een populair prentenboek.

Steeds meer zoekt ze de eenvoud op. Met internationaal topillustrator Wolf Erlbruch (bij ons onder meer bekend door zijn samenwerkingen met Bart Moeyaert) daarin als grote voorbeeld.

Voorlopig is het eerst genieten van het verschijnen van 'Ik wou...' en de erkenning dankzij deze expo. Maar dan wacht weer het potlood en papier.

["Ik wou" - Ingrid Godon. Expo voor jong en oud, nog tot 8 januari in Museum M in Leuven]

["Ik wou" - Illustraties Ingrid Godon, tekst Toon Tellegen. UItgeverij Lannoo, 2011]