Anish Kapoor in Parijs: in de buik van het monster

di 10/05/2011 - 14:06 De Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor stelt tentoon in het Grand Palais in Parijs, waar hij een gigantische Leviathan heeft geschapen, een mythisch monster waar je als bezoeker in verdwijnt.

anish kapoor leviathan parijs monumenta grand palais

Anish Kapoor over zijn expo in Parijs

Anish Kapoor over Leviathan: "ik heb geprobeerd het gebouw binnenstebuiten te keren. De bezoeker loopt het kunstwerk gewoon binnen"

Baarmoeder of walvis?

De expo wordt een “contemplatieve en poëtische ervaring”, hoopt Kapoor, waarbij het publiek “zich kan onderdompelen in kleur”. Het werk in één oogopslag bekijken, kan trouwens niet. Daar is het veel te monumentaal voor: 35 meter hoog.

Leviathan bestaat uit drie enorme donkerrode, met lucht gevulde pvc-structuren. Je voelt je een baby in de baarmoeder of Jona in de buik van de walvis. En je kunt er ook omheen lopen. Binnen en buiten. De dunne grens tussen beide is een thema dat Anish Kapoor wel vaker aansnijdt. Het pvc-materiaal is trouwens doorzichtig, wat een mooi spel van zon en schaduw oplevert met de serrestructuur van het Grand Palais.

Anish Kapoor heeft Leviathan opgedragen aan Ai Wei Wei, de Chinese kritische kunstenaar die al anderhalve maand gevangen zit. Hij vraagt trouwens dat alle internationale kunstencentra één dag de deuren zouden sluiten, uit solidariteit met Ai Wei Wei.

De organische reuzenvormen van Anish Kapoor passen precies in het buitenmaatse Grand Palais. Onder de vlag “Monumenta” presenteert Parijs daar al enkele jaren (letterlijk) grote kunst, telkens voor een korte periode.
 

Orbit

Anish Kapoor is één van de belangrijkste internationale kunstenaars van het moment, een artistieke superstar, met -meestal- werk van groot formaat in musea als het Louvre, Tate Modern of Guggenheim. Ook in de publieke ruimte is Anish Kapoor aanwezig. Bekende werken zijn de Cloud Gate in Chicago (een glanzende reuzenboon) en de Sky Mirrors in New York en Nottingham (enorme spiegels die de hemel en de omgeving weerkaatsen).

Op dit moment werkt hij aan een stalen uitkijkpost voor de Olympische Spelen van 2012. Dat werk heet “Orbit” en zal 116 meter hoog boven Londen uittorenen.

[ "Leviathan" van Anish Kapoor in het Grand Palais in Parijs, van 11 mei tot 23 juni. ]

Bekijk het gesprek met Anish Kapoor op Artnet.fr