Kiripi Katembo (1979-2015)

do 06/08/2015 - 16:50 De Congolese fotograaf en cineast Kiripi Katembo Siku is op 6 augustus op 36-jarige leeftijd overleden in Kinshasa, dat meldt Africalia in een persbericht.

kiripi katembo siku fotograaf cineast congo overleden rip

"De Congolese culturele sector en de kunstwereld verliezen vandaag een van hun kinderen," zo vat Africalia de dood van Kiripi Katembo Siku samen. Africalia is een Belgische vzw die zich richt op de verspreiding en ondersteuning van Afrikaanse culturen en kunsten. Mede dankzij die organisatie heeft Kiripi Katembo ook hier bij ons zijn werk kunnen tentoonstellen.

In dat werk ligt de nadruk op de liefde die de kunstenaar voelde voor zijn thuisstad Kinshasa. Hij is er geboren en getogen, begon er als kunstschilder maar schakelde al snel over op fotografie en videokunst. Vooral zijn foto's van het leven in Kinshasa, gereflecteerd in regenplassen, zijn hier bij ons bekend geworden. In 2013 sierde een foto van Kiripi de affiche van het festival van Avignon. En op de hoes van 'Strange Fruit' (2012) van de saxofonist Fabrizio Cassol (van Aka Moon) stond ook een foto van Kiripi.

Un regard - Kiripi Katembo

In 2012 had Cobra.be een gesprek met Kiripi Katembo naar aanleiding van de fotoreeks 'Un regard' in het Afrikamuseum van Tervuren. Hij vertelde toen dat hij noodgedwongen gebruik maakte van de reflectietechniek voor zijn foto's: "Mensen in Kinshasa houden niet van fotograferen, zeker niet zonder hun toestemming." Reflecties in waterplassen fotograferen is een handige manier om deze hindernis te omzeilen. "Personen zijn in mijn foto's nooit herkenbaar. Het zijn altijd silhouetten en zo kan iedereen zich in de foto herkennen."

Zijn beelden met kleurrijke weerspiegelingen dwingen de kijker om aandacht. Rond de silhouetten van mensen zie je de contouren van de regenplas met afval en stenen. Details die je gemakkelijk over het hoofd ziet, worden plots zichtbaar zoals bijvoorbeeld de malariamuggen die boven een waterplas circuleren.

Kiripi Katembo fotografeerde drie jaar jaar lang ontelbare reflecties in het water, maar slechts enkele foto's beantwoordden aan zijn strenge normen en haalden de selectie voor de tentoonstelling 'Un regard'.

Enkele werken van Kiripi Katembo zijn momenteel nog tot 15 november te zien op de tentoonstelling 'Beauté Congo' in de Fondation Cartier in Parijs.

Kiripi Katembo Siku is woensdag 6 augustus 2015 overleden in het universitair ziekenhuis van Kinshasa. Hij was al enkele dagen in coma na een plotse crisis.