Marichiweu Compadre

©Kaja Verbeke
ma 27/07/2015 - 15:41 De Mapuche-indianen in Chili hebben al een lange en woelige geschiedenis achter zich om hun grondgebied terug te winnen. Kaja Verbeke trok naar Chili, maakte een documentaire voor Canvas en geeft nu een fototentoonstelling in Gent.

documentaire kaja verbeke mapuche indianen marichiweu compadre fototentoonstelling vranckx evy de ceur inigo moure chili

De Mapuche zijn een inheems volk uit het zuiden van Chili dat sedert een tiental jaren de strijd opneemt tegenover de overheid om hun oorspronkelijk grondgebied terug te winnen. Een strijd die steeds gewelddadiger wordt.

Vlaams journaliste Kaja Verbeke, cameravrouw Evy De Ceur en vertaler Inigo Moure Abad trokken begin 2015 naar Chili om zich te verdiepen in de strijd van de Mapuche-indianen, een strijd die eindeloos lijkt. Ze bezochten enkele gemeenschappen, werden uitgenodigd voor traditionele ceremonies en spraken met de tegenpartij.

Er kwam een documentaire  'Marichiweu Compadre'  die op 30 mei 2015 werd uitgezonden in het programma Vranckx & de Nomaden op Canvas. Klik hier om de documentaire te herbekijken.
Een gelijknamige tentoonstelling met documentaire foto's is te bekijken in Gent op 31 juli, 1 & 2 augustus 2015.

©Kaja Verbeke

[ Fototentoonstelling 'Marichiweu Compadre' van journaliste Kaja Verbeke over de Mapuche-indianen in Chili, Barbé Gallery, Gent, 31 juli 2015 - 1 & 2 augustus 2015.]