Oog in oog met Japan

©Marleen Daniëls vod
do 11/06/2015 - 11:42 'Facing Japan' in het Gentse Guislain Museum bundelt het werk van tien Vlaamse fotografen die zich onderdompelen in het mysterieuze Japan. Ieder met zijn eigen kijk en visie. De tentoonstelling is de hele zomer open, van 12 juni tot 13 september.

tentoonstelling expo foto fotografie fototentoonstelling facing japan japan marleen daniels nick hannes michiel hendryckx jimmy kets maroeskja lavigne tony le duc charlotte lybeer stephan vanfleteren sarah van marcke rob walbers gent guislain museum

Met de steun van het Flanders Center in Osaka reisden tien Vlaamse fotografen naar Japan. Marleen Daniëls, Nick Hannes, Michiel Hendryckx, Jimmy Kets, Maroesjka Lavigne, Tony Le Duc, Charlotte Lybeer , Stephan Vanfleteren, Sarah Van Marcke en Rob Walbers mochten er 'hun' Japan in beeld brengen, naar eigen godsvrucht en vermogen. Het eindresultaat is een gevarieerde en vaak verrassende kijk op het hedendaagse Japan, dat een land van tegenstellingen is, van hightechindustrie en wolkenkrabbers tot een traditionele Japanse  theeceremonie. 
 

Vrouwelijke duikers van Marleen Daniëls

Marleen Daniëls over 'Facing Japan'

'Facing Japan' in het Gentse Guislain Museum bundelt het werk van tien Vlaamse fotografen die zich onderdompelen in het mysterieuze Japan. Ieder met zijn eigen kijk en visie. Cobra.be sprak met deelnemend fotografe Marleen Daniëls.

Fotografe Marleen Daniëls trok naar de Japanse kust en richtte haar lens op de 'amasan': vissersvrouwen die al eeuwenlang  naar de zeebodem duiken op zoek naar kreeften, zeevruchten, parels, oesters en zeewier. Vroeger - tot in de jaren tachtig - doken ze zelfs halfnaakt, nu hebben ze een duikerspak. Dat beschermt hen beter tegen de kou, waardoor ze langer kunnen duiken op één dag. Maar bij zuurstofflessen trekken ze een grens. Flessen willen ze niet, omdat de zee anders te snel leeggevist zou zijn.

In een interview aan Cobra.be vertelt Daniëls dat het moeilijk was om het vertrouwen te winnen van de amasan. Als alleenstaande reiziger wekte ze argwaan bij de Japanners, die vreesden dat ze zelfmoord wou plegen. Gelukkig was ze vrouw én van een zekere leeftijd, net zoals haar onderwerp, en dat hielp. In een klein vissersdorp kreeg ze het vertrouwen en kon ze drie duiksters van dichtbij volgen.

Marleen Daniëls toont een heel ander beeld dan het clichébeeld  van de onderdanige Japanse vrouw. De duiksters die zij portretteert, zijn sterke vrouwen, ook in de fysieke betekenis van het woord. En wat haar vooral opviel en ook heel erg beviel: de duiksters zijn pas op hun hoogtepunt tussen hun 40ste en hun 60ste levensjaar en worden dan - op middelbare leeftijd - met het grootste respect behandeld. 

 

Tony Le Duc op zoek naar de mama's van Japan

Japan©Tony Le Duc

De verfijnde keuken van Japan is wereldwijd bekend. De gerechten sushi en sashimi klinken u waarschijnlijk bekend in de oren en het is dan ook voor de hand liggend dat een professionele culinaire  fotograaf zich zou onderdompelen in de Japanse eetcultuur.
Tony Leduc gaat voor zijn reeks op zoek naar de mama's van Japan, 'okaasan', en toont hoe ze vandaag omgaan met hun traditionele recepten. Leduc wordt uitgenodigd in de keuken en mag mee aanzitten aan de rijke tafel.

 

Portretten van Stephan Vanfleteren

Japan©Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren ging op zoek naar uiterlijk zichtbare kenmerken van het individu die tegelijkertijd traditie en moderniteit uitstralen.
Stephan Vanfleteren in het bijhorende boek 'Facing Japan' van Uitgeverij Hannibal :
"Het land van de rijzende zon is gigantisch groot, zowat een derde van Europa. En toch geven Japan en vooral zijn inwoners een zeer  homogene eerste indruk."

" ‘Spleetogen’ was de eerste, beledigende gedachte die
in mij opkwam toen ik mij Japanners voor de geest
probeerde te halen. Mijn bezoek aan dit land toonde
echter zoveel variatie in de gezichten dat het specifieke
van hun ogen steeds meer op de achtergrond verdween."


"Japan is een van de weinige landen waar traditie en moderniteit op zo'n bijzondere manier clashen, samensmelten en prikkelen. Het contrast is niet alleen zichtbaar in hun maatschappij maar ook in hun haartooi, kleding en tatoeages."

 

Fotografen van 'Facing Japan'


 

 

 'Facing Japan' van Uitgeverij Hannibal  is de publicatie bij de gelijknamige fototentoonstelling in het Museum Dr. Guislain van 12 juni tot 13 september.

'Facing Japan', in samenwerking met Flanders Center in Osaka met fotografen Marleen Daniëls, Nick Hannes, Michiel Hendryckx, Maroesjka Lavigne, Tony Le Duc, Charlotte Lybeer, Jimmy Kets, Stephan Vanfleteren, Sarah Van Marcke en Rob Walbers.

 

Meer over deelnemende fotografen van 'Facing Japan'