Le pays noir

©Stephan Vanfleteren - Charleroi vod
wo 20/05/2015 - 11:52 Fotograaf Stephan Vanfleteren toont een bijzonder tijdsdocument van Charleroi. Voor zijn tentoonstelling 'Il est clair que le gris est noir' dwaalde hij uren en dagen door de straten van 'Le Pays Noir' en het was vooral de warmte van de mensen die hem bijbleef.

stephan vanfleteren fotograaf fotografie foto charleroi il est clair que le gris est noir fotomuseum musee de photographie de charleroi uitgeverij hannibal le pays noir

Stephan Vanfleteren au pays noir

"Charleroi is ziek, moe, versleten, opgebrand, gekwetst, vernederd.
Maar hoewel de stad ooit door blinde geesten tot lelijkste stad ter wereld verkozen werd, vind je er de warmste gastvrijheid van heel België.
De Carolo’s zijn chaleureux tot in het diepste van hun ziel.
Ik hou van Charleroi. Ik kus haar op de mond, ondanks haar stinkende adem."

(Stephan Vanfleteren in 'Il est clair que le gris est noir'')

Fotograaf Stephan Vanfleteren richtte zijn lens op Charleroi, een stad die hem nauw aan het hart ligt.  Een industriële stad van vergane glorie met alle bijhorende sociale problemen van werkloosheid en criminaliteit.  Overal zijn resten van haar verleden zichtbaar die zich als littekens aftekenen in het landschap.'Le Pays Noir', zoals de regio ook bekend staat, wordt vooral geassocieerd met de koolmijnen. 
De afgelopen jaren bracht Vanfleteren er uren en dagen door, in een poging om de stad te doorgronden. Het resultaat is een fotodocument in een boek én een tentoonstelling 'Il est clair que le gris est noir'

"Arm maar warm"


Tussen de voorbereidingen van de tentoonstelling heeft Cobra.be een gesprek met Stephan Vanfleteren;  " De mensen van Charleroi, de Carolo, zijn zo gastvrij en zo open.  Ondanks alle tristesse, armoede, werkloosheid en criminaliteit heb ik altijd het gevoel gekregen dat ik heel welkom ben in die stad, zelfs als fotograaf. Terwijl de stad reden genoeg heeft om achterdochtig te zijn."

De armoede is duidelijk aanwezig in Charleroi en het treft Stephan Vanfleteren. "Er zijn een paar signalen van armoede, heb ik gemerkt: dat is een slecht gebit (omdat er geen geld is om naar de tandarts te gaan), bij kinderen zijn de haren geknipt in een korte brosse (in de zomer tegen de luizen) en roken. Ik heb nog nooit zoveel rokende mensen gezien, in het cafe, op straat en in de auto. Het viel me gewoon op."

[Tentoonstelling 'Charleroi. Il est clair que le gris est noir' van fotograaf Stephan Vanfleteren, Musée de la Photographie, Avenue Paul Pasteur in Charleroi, van 23 mei t/m 6 december. ]

Het boek  'Charleroi. Il est clair que le gris est noir' is een tijdsdocument van Charleroi met foto's uit de tentoonstelling en persoonlijke impressies tijdens de dwaaltochten van fotograaf Stephan Vanfleteren.  Uitgegeven bij Uitgeverij Hannibal.

Stephan Vanfleteren in het archief van Cobra.be