Namaste Brugge

©Bieke Depoorter
wo 06/05/2015 - 11:14 Met 'Snapshot 11 : Namaste Brugge' stapt fotografe Bieke Depoorter de wereld binnen van de Nepalese Bruggelingen. Het intiem portret dat zij schildert, staat in schril contrast met de recente dramatische gebeurtenissen in Nepal.

snapshot 11 brugge bieke depoorter volkskundemuseum namaste brugge nepalese bruggelingen en hun tradities

Bieke Depoorter

Fotografe Bieke Depoorter bezocht de Nepalese Bruggelingen op hun feesten, bijeenkomsten, bij het uitvoeren van rituelen, op hun werk en in hun huizen. Zoals in haar andere projecten kijkt ze steeds met een open en onbevooroordeelde blik. Ze volgt geen vooropgesteld programma en elke foto vertelt een verhaal: het verhaal dat zich op dat moment aanbood.

©Bieke Depoorter

Toen de tentoonstelling 'Namaste Brugge' in volle voorbereiding was, sloeg het noodlot toe in Nepal. Een zware aardbeving verwoestte huizen, levens en ook een groot deel van het cultureel erfgoed in het land aan de voet van de Himalaya. ‘Namaste Brugge’ kreeg hierdoor een andere toon en een andere invulling.

In de expozaal van het Volkskundemuseum in Brugge op de eerste verdieping kunnen bezoekers hun steun en medeleven betuigen aan de slachtoffers van de aardbeving en aan hun families in Brugge. Tegelijkertijd kunnen zij kennismaken met de cultuur en de leefgewoonten van de Nepalese gemeenschap in Brugge.

Nepalezen in Brugge

Het klinkt misschien verrassend, maar in Brugge zijn de Nepalezen de grootste etnisch-culturele minderheid. De meesten verlieten Nepal niet langer dan 15 jaar geleden en hebben in Brugge een sterk gemeenschapsleven uitgebouwd. Zij hechten veel belang aan hun cultuur en hun tradities en willen die ook in ere houden.

De Nepalese samenleving is heel divers, met verschillende kasten en etnische groepen, elk met een eigen taal of dialect. Deze diversiteit kenmerkt ook de Nepalese gemeenschap in Brugge. Wat wel gemeenschappelijk is, zijn de jaarlijkse festivals. Op 13 april werd dit jaar Nepalees nieuwjaar gevierd. Dan startte volgens de Nepalese jaartelling het jaar 2072.
Voor de Nepalese vrouwen is Teej een belangrijk feest, gewijd aan de hindoeïstische godin Parvati. Tijdens de drie dagen van Teej, meestal in september, trekken de Nepalese vrouwen hun mooiste kleren aan en komen zij samen om te bidden, te vasten, te feesten en te dansen.
Een ander feestelijke dag voor de Nepalese gemeenschap is Dashain, opgedragen aan Durga, de moedergodin die het kwade overwon. Dashain duurt tien dagen. De tiende dag is de belangrijkste. Dan geven de oudsten van de gemeenschap hun zegening aan jongere familieleden en vrienden.

Om deze tradities ook in Brugge te vieren en door te geven is de Everest Nepali Society opgericht. Momenteel telt deze vereniging 269 leden, niet alleen uit Brugge, maar ook uit Blankenberge, Knokke en andere plaatsen in West-Vlaanderen. Everest Nepali Society maakt geen onderscheid in religie of ethnische afkomst. De ledenzijn zowel hindoes, boeddhisten als kiratisten (natuurreligie) en spreken verschillende moedertalen. De Kirati’s in Brugge hebben ook een eigen vereniging opgericht, de United Kirat Society, die naast de gemeenschappelijke festivals ook de eigen feesten en tradities wil beleven.

©Bieke Depoorter

['Snapshot 11 : Namaste Brugge. Nepalese Bruggelingen en hun tradities door Bieke Depoorter',  Volkskundemuseum, Balstraat 43, Brugge, van 6 mei t/m 18 oktober 2015.]

© Bieke Depoorter

Bieke de Poorter in het archief van Cobra.be