Schaamteloos Schoon

vod
di 28/04/2015 - 12:18 Op elke straathoek vind je in Burundi een kapsalon. Vrouwen van alle klasse en leeftijden laten met grote precisie hun haar tot een waar kunstwerk omvormen. Astrid Haerens woonde er en raakte geïntrigeerd. Een expo in Brussel met foto, film en tekst is het resultaat.

schaamteloos schoon fotografie foto fotografe astrid haerens emma lesuis burundi kapper kapster haartooi schaamteloos schoon

La beauté c'est la santé

Cobra.be sprak met fotografe Astrid Haerens en documentairemaakster Emma Lesuis.

Wie mooi wil zijn

De Burundese schoonheidssalons lijken vaak een oase van rust en verzorging in het luidruchtige, stoffige leven van elke dag. Het is een plek waar mensen glimlachen, kijken, praten en roddelen. Klanten en kappers maken er plezier, vrouwen laten er zich met veel flair onder handen nemen, ze kijken naar flitsende videoclips en lijken zich te ontspannen.
Maar wie mooi wil zijn moet lijden. Vrouwen hebben er vaak veel voor over om knap te worden bevonden: door henzelf, door hun partner, niet in het minste door elkaar. Ook bij de Burundese vrouwen dagen de vele modegrillen hun pijngrens uit.
                                                                                   Astrid Haerens

De tentoonstelling 'Schaamteloos schoon: Beautysalons in Burundi' richt de schijnwerpers op Burundese kapsalons. Astrid Haerens is fotografe, schrijfster en theatermaakster. Ze woonde enkele jaren geleden in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi. Ze raakte geïntrigeerd door de vele kapsalons in het straatarme Burundi.
Eenmaal terug in België contacteerde ze documentairemaakster Emma Lesuis en samen gingen ze opnieuw naar Burundi. Het resultaat is een multidisciplinaire expositie over deze salons die meer betekenen dan we denken.

Kapsalons

Het beroep van kapper is tenslotte al zo oud als de straat, en de kunst van het kappen is zelfs in dit straatarme land waanzinnig populair. Overal in het land bezoeken vrouwen deze salons: meisjes en dames van alle klassen en leeftijden hebben hun vaste plek.

Deze salons zijn oases van schoonheid tussen het stoffige, rammelende leven van elke dag. Vrouwelijke fierheid en trots krijgen hier de tijd en ruimte om te ontplooien.
Met weinig middelen worden er de origineelste kapsels getoverd. Elektriciteit valt wel om de haverklap uit maar dat kan niemand deren. En zelfs mayonaise krijgt een andere functie. Hier wordt ze gebruikt als haarmasker.
Binnen nemen klanten en kappers hun tijd: met grote precisie creëren ze de origineelste kapsels.

Cobra.be sprak met Astrid Haerens en Emma Lesuis over hun tentoonstelling. Bekijk hiernaast de reportage.