Michel Vanden Eeckhoudt (1947 – 2015)

vod
ma 30/03/2015 - 14:50 Op zaterdag 28 maart is de Belgische fotograaf Michel Vanden Eeckhoudt in zijn woonplaats in Brussel overleden aan kanker. Hij werd 67 jaar oud.

Op stap met Michel Vanden Eeckhoudt (2007)

De Brusselse fotograaf Michel Vanden Eeckhoudt fotografeerde sinds 1965. Met een Leica en een 35mm-objectief ging hij op pad. "Een goed paar schoenen mag je als fotograaf zeker niet vergeten", voegde hij daar in interviews aan toe. In 1986 was hij samen met Christian Caujolle één van de oprichters van het beroemde Agentschap Vu. Hij werkte mee aan talloze kranten en tijdschriften zoals: Libération, l’Humanité, Le Monde, Le Nouvel Observateur, El Païs, Geo en vele andere.
Vanden Eeckhoudt was te gast op het fotofestival in Arles. Hij kreeg bij ons een overzichtstentoonstelling in het fotomuseum in Charleroi en was in 2007 ook met een expo in de Brusselse Botanique te zien.
 

De Franse uitgever Robert Delpire, die werk van de fotograaf publiceerde, zei toen in de inleiding “Hij fotografeert met een verbazingwekkend fijne blik, een zowel spontane als subtiele zin voor licht en vorm. Op discrete wijze, zegt hij, en je ziet wat hij gezien heeft, je begrijpt wat hij gezegd heeft, mezza voce, beter zelfs dan wanneer hij zijn stem had geforceerd en zijn effecten kracht had bijgezet.

Michel Vanden EeckhoudtEr is een nummer uit de serie Franse fotopockets 'Photo Poche', die  gewijd is aan fotografie en aan alle belangrijke fotografen, dat over het werk van Vanden Eeckhoudt gaat. Nummer 110, mocht je het ooit tegenkomen.
 

"Zijn zwartwitbeelden, vol humor en finesse, maken van hem een humanist die met een geamuseerde glimlach de juiste afstand weet te vinden. Hij is vooral beroemd om zijn foto's van dieren en zijn reportages rond sociale vraagstukken."