Elke foto is een reis

vod
wo 25/03/2015 - 10:05 Portretfotograaf Anton Corbijn viert dit jaar zijn zestigste verjaardag. En dat wordt in Den Haag gevierd met een dubbeltentoonstelling: 'Anton Corbijn 1-2-3-4' in het Fotomuseum en 'Hollands Deep' in het Gemeentemuseum.

fotografie anton corbijn film fotografie foto tentoonstelling dubbeltentoonstelling muzikanten muziek regisseur fotograaf den haag fotomuseum gemeentemuseum hollands deep anton corbijn 1 2 3 4 verjaardag zestig jaar

Johnny Rotten, Amsterdam, 1977 © Anton Corbijn
The Rolling Stones, Toronto, 1994 © Anton Corbijn
Nirvana, Los Angeles, 1993 © Anton Corbijn

"Het is doorzettingsvermogen, talent en geluk. Geluk moet je wel herkennen en het gebruiken."                                   Anton Corbijn

Anton Corbijn is zestig jaar geworden en twee musea in Den Haag - het Fotomuseum en het Gemeentemuseum Den Haag - vieren dat met een dubbeltentoonstelling. In zijn veertigjarig fotografisch oeuvre zijn er tal van iconische foto's.

Anton Corbijn 1-2-3-4

Dubbeltentoonstelling van fotograaf Anton Corbijn in Den Haag

In de tentoonstelling Anton Corbijn 1-2-3-4 in het Fotomuseum Den Haag ligt de focus op de muziekfotografie van Anton Corbijn. Het bijhorende boek geeft een selectie van driehonderd van zijn foto's. De titel Anton Corbijn 1-2-3-4 verwijst naar de muziekpassie van de fotograaf: het aftellen voordat een lied start.
Zijn liefde voor muziek was in zijn jeugdjaren zo groot dat hij wanhopig naar manieren zocht om dicht bij muzikanten te kunnen komen. Een fototoestel bleek een ideaal hulpmiddel en het perfecte masker voor de verlegen Anton Corbijn.  Aan Cobra.be vertelt hij: "Als je een camera hebt, kan je gemakkelijk naar het podium lopen. Het was puur een excuus om dichter bij de muziek te komen."

'Elke foto is een reis'

"Als je maar korte tijd hebt dan ben je vaak heel inventief en het geeft je een bepaalde adrenaline mee waardoor je misschien besluiten neemt die heel gefocust zijn en waardoor je iets doet dat je misschien niet doet als je een hele dag beschikbaar had. Er zijn fotografen die een systeem hebben. Die fotograferen altijd in een studio of hebben hun licht set altijd hetzelfde. Ik heb nooit dat soort safety-nets gebruikt. Voor mij is elke foto een reis. Ik ga altijd op reis naar iets toe. Het beeld is voor mij al onlosmakelijk verbonden met die ervaring van een reis. Maar dan kom ik daar en dan moet ik elke keer weer iets uitvinden voor mezelf en zien of dat werkt. En dat is een beetje vallen en opstaan, elke keer. Dat heeft te maken met de personality, het heeft te maken met de omstandigheden, ... en het is een wonder soms dat je met die dingen terugkomt." aldus Anton Corbijn.

Hollands deep

Het Gemeentemuseum Den Haag toont een retrospectieve  met hoogtepunten uit alle series van de fotograaf. Met dit overzicht wil het museum de evolutie tonen die de portretfotograaf Anton Corbijn doormaakte van muziekliefhebber tot succesvol portretfotograaf. Startpunt zijn de grofkorrelige zwart-witfoto's van musici uit de jaren '70 en '80. In latere series is te zien hoe hij verder experimenteert met technieken en materialen.

[De dubbeltentoonstelling in Den Haag van fotograaf Anton Corbijn: '1-2-3-4' in het Fotomuseum Den Haag en 'Hollands Deep in het Gemeentemuseum Den Haag, de beide musea liggen naast elkaar en zijn dus gemakkelijk bereikbaar,  Stadhouderslaan 41 en 43, 2517 HV Den Haag, de tentoonstelling is tot 21 juni 2015]

Wegens groot succes wordt de tentoonstelling Anton Corbijn: 1-2-3-4  in het Fotomuseum verlengd tot 16 augustus. Wie ook Hollands Deep wil zien heeft nog maar tot 21 juni de kans.

Van beide tentoonstellingen zijn boeken beschikbaar.
'Anton Corbijn, 1-2-3-4', Uitgeverij Hannibal, richt zich op zijn muziekfotografie. Voor het eerst gaat de portretfotograaf met een Belgische uitgeverij in zee.

In het boek Anton Corbijn 1-2-3-4 staan meer dan 300 beelden van Corbijn over onder anderen The Rolling Stones, U2, Depeche Mode, R.E.M., Metallica, Arcade Fire, Nirvana, Johnny Rotten/John Lydon, Nick Cave, Tom Waits, Siouxsie Sioux, plus een tourreportage van The Slits uit de jaren 1980.
Daarnaast werden zo’n 70 individuele portretten opgenomen van onder meer Joe Cocker, David Bowie, Herman Brood, Lou Reed, Elvis Costello, Bruce Springsteen, Henry Rollins, Meatloaf, Neil Young, The Police, Patty Smith, Bryan Ferry, Boy George, Johnny Cash, Faith No More, Kate Bush, Van Morrison, Neubauten, Sinéad O’Connor, Traffic, Trent Reznor, Marc Almond...

Anton Corbijn in het archief van Cobra.be